zondag 12 oktober 2014

Vanuit het westen opnieuw veel neerslag

Algemeen
Een ondiep maar venijnig lagedrukgebied voor de westkust van Frankrijk beheerst vandaag het Alpenweer, waarbij aan de oostflank vochtige en gestoorde oceaanlucht wordt aangevoerd. Een bijbehorend front nadert vanuit het westen het Alpengebied waarbij de neerslag vanaf ongeveer 2700m als sneeuw kan gaan vallen

Föhn leeft weer op

Na een vrij wisselvallige dag gisteren, waarbij de neerslag later op de dag ook de Vorlarlberg en Tirol wist te bereiken, knapte het weer in de westelijke Alpen tijdelijk weer wat op. De temperaturen hadden er duidelijk zin in en liepen lokaal op naar zomerse waarden waarbij het in Leibnitz-Wagna in het Oostenrijkse Steiermark het warmst werd: hier steeg het kwik door föhnverschijnselen maar liefst naar 26,9 gr C!


Fraai plaatje vanaf de Bella Tola op 3025m met zicht richting
zuid Walliser Alpen via @sneeuwhoogte/fotos
 
Actief front nadert de westelijke Alpen
Blikvanger op de weerkaarten is vandaag een ondiep lagedrukgebied voor de Franse westkust, dat langzaam richting de Hollandse Noordzeekust koerst. Het bijbehorende front zal in de loop van de dag het weerbeeld in de Franse Alpen gaan beïnvloeden, waarbij later vooral ook de zuidelijke stauhellingen weer de nodige nattigheid voor hun kiezen krijgen. Op nadering van het frontensysteem gaat de Südföhn tijdelijk weer flink aantrekken, waardoor het in het hooggebergte met de tot stormachtig toenemende wind weer erg onaangenaam toeven wordt.


Volop ski mogelijkheden op de Rettenbach gletscher bij Sölden. Onze
collega Tom had het prima naar zijn zin!
 
Sneeuw in het hooggebergte
De komende dagen stroomt er op hoogte iets koudere lucht vanuit het westen het Alpengebied binnen, waardoor de sneeuwvalgrens naar ongeveer 2700 kan gaan dalen. De Oostenrijkse Alpenverein berekent vanaf die hoogte de komende dagen 10 tot 15cm sneeuw voor de Franse Alpen. Meer oostwaarts wordt tussen de Walliser Alpen en Tessin boven de 2800m zelfs nog meer sneeuw verwacht, waarbij hoeveelheden van tussen de 30 en 50 cm mogelijk zijn. Een klein lichtpuntje in het over het algemeen toch veel te warme Alpenweer, maar dit tijdelijk wat koudere intermezzo lijkt helaas geen lang leven beschoren.


Frontale bewolking trekt in de loop van de dag het
westelijk Alpengebied binnen. @Buienradar
 
Nieuwe warmte-impuls
Ook op de wat langere termijn ogen de diverse weerkaarten tamelijk warmbloedig. Tegen het einde van de week ontwikkelt zich een hogedrukgebied boven het midden van Europa, waarbij het zwaartepunt later boven de Adriatische Zee komt te liggen. Aan de westflank van dit systeem wordt met een krachtige zuidelijke stroming van origine noord Afrikaanse subtropische lucht richting het Alpengebied aangevoerd. Hier worden we natuurlijk niet echt vrolijk van, maar aan de andere kant liever nu dan in december zullen we maar zeggen. We houden de moed er dan ook volledig in. Het wintersportseizoen moet tenslotte nog volledig op gang komen toch?


Nieuwe warmte injectie aan het eind van de week! @Netweather

Mocht u actuele foto's vanaf locatie hebben of leuke Alpenweetjes,  dan zien we deze graag tegemoet. u kunt deze sturen naar foto@sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  

Waarschuwingen -geen-
Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: