Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zaterdag 11 oktober 2014

Winter nog ver weg

AlgemeenEen zwak koufront passeert vandaag de Alpenregio waardoor de bewolking overheerst en er van tijd tot tijd buiige regen valt. In de loop van zondag nadert vanuit het zuidwesten een nieuwe storing het aandachtsgebied, waarbij vooral aan de zuidzijde lokaal veel neerslag mogelijk is bij een wederom oplevende Südföhn

Voorlopig weinig verandering

 

De atmosfeer wil ons nog steeds niet gaan verrassen met enig winters perspectief. Nu moeten we natuurlijk wel realistisch blijven want de we zijn nog maar net in de 2e oktoberweek aanbeland. Wat dat betreft is er in oktober echt van alles mogelijk, waarbij zowel winterse als zomerse taferelen mogelijk zijn. Voorlopig staat de kou nog dus nog even buitenspel, maar kan er in het hooggebergte op de diverse gletchers toch al lekker geskied en geboard gaan worden.


Het is nog even wachten op dit soort mooie plaatjes


Training van Franse alpine skiërs op de Grande Motte bij Tignes

Vastgeroest patroon
Het stromingspatroon zit voorlopig nog "zuidwestelijk" op slot, met lagedruk welke actief is op de North en Mid Atlantic, en hogedrukgebieden die de scepter zwaaien boven oost en noordoost Europa. Vandaag passeert een zwak koufront het Alpengebied waardoor er van het zuidwesten uit enkele buien kunnen gaan vallen. De zuidwestelijke wind, die aanvankelijk in het hooggebergte nog hinderlijk aanwezig is gaat in de loop van dag tijdelijk wat afnemen. Dit lijkt echter van korte duur, want zondag leeft de Südföhn tijdelijk weer even flink op!


Het polaire front slingert van Spanje via de Alpen naar het noordoosten.
@MeteoSchweiz

Veel neerslag voor de Italiaanse Alpen
Afgelopen dagen viel er in het noorden van Italië op sommige plaatsen al enorm veel regen waarbij het vooral in de omgeving van Genua ongenadig hard tekeer ging. Hier stortte lokaal bijna 200mm naar beneden, waardoor er enorm veel schade is aangericht. En het is nog niet gedaan met de nattigheid, want de komende 48 uur wordt wederom veel neerslag in deze omgeving verwacht en dan met name ten noorden van Milaan en in het Zwitserse Tessin. Het Amerikaanse GFS berekent tot en met maandag rond de 100mm neerslag in het noorden van de Piemonte en Lombardia. Het Europese ECMWF model maakt het nog veel bonter en komt tot lokaal 170mm neerslag binnen 48 uur. Het moge duidelijk zijn, het is de komende dagen niet echt pluis in deze omgeving!


De "waterbom" in de centrale Italiaanse Alpen in beeld


De Zwitserse weerdienst komt met een code rood in zijn verwachting!

Aanhoudend wisselvallig
De meest actuele weerkaarten die net binnenrollen blijven onveranderd zacht. Speurend naar winterse signalen kom ik helaas van een "koude" kermis thuis en blijven koudere sneeuwrijke opties voorlopig nog even op gepaste afstand. Maar goed, waar hebben we het eigenlijk over want de kalender staat nog maar op 11 oktober en ligt het echte wintersportseizoen natuurlijk nog ruim voor ons. Fijn weekend iedereen!
Mocht u actuele foto's vanaf locatie hebben of leuke Alpenweetjes,  dan zien we deze graag tegemoet. u kunt deze sturen naar foto@sneeuwhoogte.nl


Het weerbericht vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 


ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  


Waarschuwingen -geen-
Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: