vrijdag 10 oktober 2014

Zomerse toestanden

Aanhoudend zeer zacht

Algemeen
De grootschalige luchtdrukverdeling met de lagedruk boven de Atlantische Oceaan en hogedruk uitstrekkende vanaf de Middellandse Zee tot over de Balkan verandert maar nauwelijks. Daarmee verandert er voorlopig ook weinig tot niets aan het (zeer) zachte oktoberweer en de tweedeling tussen noord en zuid.


Zijn we lekker begonnen met de Alpenweer berichten en dan schotelt de atmosfeer ons ons weer een partijtje onvervalst zomerweer voor. Gisternacht werd er lokaal een tropennacht geregistreerd met in bijvoorbeeld Vaduz (Liechtenstein) een minimumtemperatuur van maar liefst 22.4 graden.  Hiermee werd een oud record wat nog stond van 1987 met maar liefst 1.6 graad verpulverd en konden we dus gewoon een tropennacht optekenen. Overdag ging het op veel plaatsen dan gewoon "zomers" verder en op diverse plaatsen steeg het kwik tot 25 a 28.4°.


Bijna "zomerse" toestanden in de bergen, Franse Alpen, Val Thorens gistermiddag.....
Daarmee konden de slechte "zomer statistieken" dan toch nog weer een beetje bijgeschaafd worden. De föhnwind bereikte in de dalen snelheden tussen de 50 en 80km/h uur en in de bergen uitschieters tot 90km/h (Monte Rosa). Heel anders het weerbeeld aan de Alpenzuidkant, hier met de Stau over het algemeen veel bewolking met temperaturen die bijvoorbeeld in het (bijna) altijd zo zonnige en warme Ticino de 20 graden niet haalden. Wat dat betreft past ook deze dag dus helemaal in het geheel van de zomer 2015 die met name voor de zuidelijke Alpen een groot tekort aan zonne-uren en een overschot aan nattigheid kende.


.....ook hogerop in de gletsjergebieden temperaturen die weinig met de winter te maken
hadden (Schwarze Schneidbahn (3000m), Sölden )
 
Opnieuw uitzonderlijk zacht
Voor vandaag dus weinig nieuws onder de zon (althans in het noorden), in het zuiden en (tijdelijk) ook westen duidelijk weer meer wolken en af en toe wat (lichte) regen.De meeste zon vinden we in de oostelijke Alpen. Kijken we nog even naar de temperaturen dan ook daar weinig verandering. In de föhndalen gewoon weer zomers en ook in de bergen "zomerse" hoogstandjes. Op 2000 meter wordt het 8 tot 10 graden en op 3000 meter is het met met een graad of 3 ongekend zacht voor de tijd van het jaar. De vorstgrens varieert tussen de 3300 en 3700 meter, de laagste waardes in de zuidelijke Alpen. De wind (föhn) staat nog stevig door, dit geldt vooral voor de wind geëxponeerde delen in de bergen en föhndalen.


Actuele radarbeeld Alpen (bron WetterOnline)
 
Apropos "warmte": In Saas-Fee -Saas-Grund (Oberwallis) hebben de autoriteiten gisteren het gebied rondom de Triftgletsjer (Weissmies (4017m) uit voorzorg voor mens en dier afgesloten wegens het gevaar van zogenaamde "Gletscherabbrüchen" en -of ijslawines. Door de aanhoudende Gletsjer teruggang (smelten) is onder andere een grotere gletsjertong door het verminderen van de steun aan de flanken en onder de gletsjer instabiel geworden en dreigt af te breken. De gletsjer zal de komende tijd middels radarmetingen worden continu worden "bewaakt"en blijft zoals gezegd afgesloten voor een ieder.


Dreigende gletsjerabbrüchen rond de Weissmies (Saas-Grund)
 
Sneeuw begin oktober
Dat het rond deze tijd van het jaar ook heel anders kan lopen konden we de afgelopen jaren aan den lijve ondervinden.  Zo viel er bijvoorbeeld in 2011 lokaal al een pak sneeuw van zo'n 40 tot 60cm (zie hier) en ook vorig jaar was het raak met een kou-inval die gepaard ging met sneeuw van betekenis (zie ons bericht hier). In 2012 moesten we wachten tot de 15 oktober toen de winter eveneens "genadeloos" toesloeg. De 14e maakten we hier nog een heerlijke bergwandeling in de herfstkleuren en de 15e was het compleet winter met 20 tot 30cm sneeuw en vorst!


Mooie contrasten tussen herfst en winter in Oberwallis na de sneeuwval op
de 9 oktober 2011.

Voorlopig kunnen we sneeuw en kou ook nog wel even vergeten. Ook de meest recente modeluitdraai van het GFS en ECMWF willen niets weten van enige winterse ontwikkelingen of kouder weer in de Alpen. Net als de voorgaande dagen zien we nog steeds die anti-winterse drukverdeling met hoofdzakelijk aanvoer uit zuidwest tot zuid. Uitgaande van het ECMWF neemt zelfs de hogedrukinvloed nog meer toe en met zuidelijke winter wordt dan vanuit de Middellandse Zee subtropische lucht aangevoerd. In de bergen krijgen we dan te maken met zeer zonnig en zeer zacht weer en doet de "Goldener Oktober" zoals het eigenlijk ook hoort zijn naam helemaal eer aan.


ECMWF voor zondag 17 oktober met zeer zacht en zonnig bergweer onder invloed
van hogedruk en een zuidelijke stromin
g


en ook de diverse oplossingen van het GFS model zijn het unaniem met elkaar
eens dat het (zeer) zacht is en zacht en blijft

Tot zover voor vandaag. Hier in Termen (Oberwallis) is het momenteel zwaar bewolkt en heeft het licht geregend met een temperatuur van 14.7°

ps. Mocht u actuele foto's vanaf locatie hebben of leuke Alpenweetjes  dan zien we die gaarne tegemoet. Sturen naar foto@sneeuwhoogte.nl
@Alpenweer TwitterJohann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: