Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zaterdag 15 november 2014

De zachte kantjes gaan eraf

Algemeen
Uitgaande van een depressie met kern ten noordwesten van Ierland word eerst nog zachte (föhnige) lucht over de Alpen aangevoerd. In het weekend trekt een  koufront van west naar oost over de Alpen waarna er koudere maar ook vochtige lucht instroomt. Daarbij kan het het tijdelijk intensief regenen en daalt de sneeuwvalgrens tot 1500 a 1000 meter

Koufront passage met verse sneeuw

Gisteren viel er maar weinig "action" te beleven in het Alpenweer. Hochnebel en de föhn probeerden het elkaar onderling nog een beetje lastig te maken maar ook dit was nou niet bepaald opwindend. Het leverde overigens wel fraaie luchten op en natuurlijk ook weer die aangename zachte temperaturen. Af en toe zou je haast vergeten dat de winter eraan komt en we over een dikke maand alweer rond de kerstboom en het kerstdiner zitten en een weekje later het jaar alweer wordt uitgeluid. Tja "time flies" ! Goed, tijd voor wat meer action:


Hochnebel gisteren boven het Alpenvoorland


en föhnwolken(föhnwalze) boven de Ischgl Alpen (Palinkopf, 2864m)


Prima weer gisteren ook op de gletsjer in Sölden

De westelijke Alpen hebben vandaag met de invloed van een koufront te maken. Het is vrijwel overal bewolkt (trüb) en van het westen uit toenemend nat. In de loop van de dag zal de neerslag zich van het westen uit nog verder intensiveren waarbij de sneeuwvalgrens zal dalen van 2200 meter naar 1500 meter en in de nacht tot 1300 a 1200 meter. De oostelijke Alpen hebben eerst  nog te maken met föhnige condities waarbij het er vooral in de bergen ook stormachtig aan toe kan gaan. In de Alpendalen is met de föhn lokaal nog een keer 18 tot 20 graden haalbaar.


Vannacht met de föhn om 01h00 bijna 20 graden in oa
Vaduz (Liechtenstein)

In de avond en in de nacht op zondag dan ook hier van het westen uit föhneinde en zich oostwaarts verplaatsende en verder intensiverende neerslag met een sneeuwvalgrens die ook hier een dalende trend inzet. In de ochtend kan het dan sneeuwen tot 1600 a 1400 meter. het nulgradeniveau daalt geleidelijk naar 1600 meter, in het oosten eerst nog boven de 2000 meter. Met föhn zoals gezegd deels nog een stormachtige wind, elders een harde tot matige en van zuid naar west draaiende wind die geleidelijk in kracht gaat afnemen.


actuele radarbeeld met koufront boven de  westelijke Alpen
(bron WetterOnline.de)


In de Franse Alpen is het inmiddels aan het sneeuwen op het koufront,
beeld La Plagne - Roche de Mio


Ook in de Portes du Soleil eerste sneeuwvlokken (Portes des Mossetes 2277m)

Zondag keert de rust in de westelijke Alpen geleidelijk weer terug. De wind neemt nog verder af en hier en daar valt nog een enkele regen en boven de 1200 a 1400 meter een sneeuwbui, Geleidelijk kan het van het westen uit ook weer wat gaan opklaren. De oostelijke Alpen hebben vooral in nacht zondag nog het overtrekkende koufront en neerslag te maken. Vooral in de Vorarlberg, Tirol en Karinthië kan het dan nog aanhoudend en intensief verder sneeuwen. Overdag gaat van het westen uit geleidelijk de fut er wat uit en mogelijk dat eerste opklaringen vanuit het westen zich openbaren. De sneeuwvalgrens varieert sterk en ligt meest tussen de 1400 en 1900 meter, deels kan het in de Vorarlberg en Tirol tot 1100 a 1000 meter sneeuwen.


Tot 120cm Neuschnee wordt er lokaal berekend in Trentino

In de bergen kan de komende dagen met gunstige Südstau opnieuw zo'n 50 tot 100cm sneeuw gaan vallen (zwaartepunt Monte-Rosa gebied) elders gaat er in de bergen zo'n 50 tot 20cm bijvallen of vallen. Met de deels nog harde wind moet er rekening worden gehouden met een oplopend lawinegevaar door "Schneeverfrachtung". De oostelijke Alpen mogen bij gunstige Stau eveneens rekenen op 50 tot 100cm (zwaartepunt hier vanaf het Engadin tot over Trentino) elders valt er tussen de 20 en slechts enkele centimeters.

Maandag is het licht wisselvallig, deels is het ook opgeklaard en lokaal kan er een buit(je) vallen. Dinsdag in de westelijke Alpen rustig na-herfst weer waarbij de kans op Hochnebel weer toeneemt. De oostelijke houden dinsdag nog wat meer last van de inmiddels afgesnoerde bel koudere lucht die als apart hoogtelaag naar de Balkan verder trekt en daar oplost. Hier is het naar alle waarschijnlijkheid ook dinsdag nog meest bewolkt en valt er nog neerslag. De sneeuwvalgrens bevindt zich meest boven de 1000 a 1300 meter. Ook de dagen daarna houden we vrij rustige herstweer en worden de neerslagkansen aanzienlijk kleiner. Met een vorstgrens van 1500 a 1600 meter verandert er tot donderdag ook qua temperaturen nog niet veel. Mocht er Hochnebel blijven hangen dan kunnen in de dalen en het laagland de maxima echter beduidend lager uitvallen.


Met de verse sneeuw in de Aletsch is ook het seizoen voor de
"Geltscherflüge" weer van start gegaan (foto Andreas Furrer)

Hoe wispelturig de modellen de laatste tijd zijn kunnen we vandaag weer eens mooi zien wanneer we de wat langere termijn kaarten erbij pakken. Een aantal dagen geleden konden we berichtten over de opbouw van hoge druk in het noorden, vervolgens dan weer de overgang naar een meer zonaal (westelijk) patroon. Vandaag dan weer de voorkeur voor de hogedruk boven Scandinavië en niks met een westelijke stroming (Weststau) Om gek van te worden, temeer omdat er steeds wel weer een spaak in het wiel wordt gestoken van een eventuele overgang naar een ander en vooral ook kouder stromingspatroon. Natuurlijk zullen de meeste winterharten sneller gaan kloppen wanneer we het over een hogedrukgebied hebben boven Scandinavië. Helaas zien we echter ook dat na het wegtrekken van het bovengenoemde hoogtelaag dit hoog een verbinding maakt met een opbouwend hoog boven decentrale Middellandse Zee en Noord Afrika.


Het wil nog maar niet lukken met de overgang naar kouder weer. Opnieuw
simuleren de modellen een anti-winterse constellatie

Hierdoor wordt de Atlantische hoogtestroming weer afgeblokt en kunnen de depressies met de koudere lucht niet verder naar het oosten door dringen en moeten uitwijken naar de westelijke Middellandse Zee (hoogtetrog). Boven grote delen van West Europa en dus ook de Alpen komt aan de westflank van het hoog een zuidelijke stroming op gang waarmee vooral op hoogte lucht vanuit Noord Afrika en de Middellandse zee wordt aangevoerd en daarmee is winterweer met kou en vorst ook vandaag geen thema (zie kaart ECMWF hierboven). Toch zitten er een paar "maar's" aan dit geheel!

Ten eerste is het ook vandaag nog steeds niet zeker welke positie het hoog gaat innemen en in hoeverre die zuidelijke component een rol gaat spelen. Ik heb al eerder geschreven dat juist die hoogtelaagjes de weermodellen nogal wat "Kopfzerbrechen" bezorgen. Ten tweede mag het dan vooral in de hoogte vanaf  donderdag weer een stuk zachter gaan worden, voor de sneeuw in de bergen is dit eigenlijk niet zo'n probleem. De zon krijgt steeds minder kracht, de lucht is vrij droog en zal zich dus goed houden. Daarnaast krijgen we in de lagere delen ook weer toenemend te doen met Hochnebel en dan mag het in de hoogte wel warme zijn, aan de grond onder de Hochnebel is het grau en kil. Last but nog least: koudere lucht probeer heel "sneaky" via een omweg toch richting oost Europa en de Alpen op te stomen. Zoiets als van "moet toch een keer lukken daar met die Alpengasten".


"links om of rechts om", kouder zal het worden

Zo zien we dat tegen het einde van de nog enigszins betrouwbare verwachtingstermijn(10 dagen) deze al tot over de oostelijke Alpen is gevorderd. Mocht nu die hoogte-as iets noordelijker gaan uitkomen dan kan de koude lucht een stuk sneller naar de Alpen uitstromen en krijgen we weer een heel ander verhaal. Maar ach, voor het zelfde geldt zien we vanavond of morgen weer een heel andere variant ten tonele verschijnen. In ieder geval evolueren we dit weekend naar een wat kouder weertype, voor deze tijd van het jaar ook heel normaal. Of het tegen het einde van de week dan inderdaad van het zuiden gaat "opwarmen" vergeten we maar even. Tot zover, morgen meer Alpenweer en eventueel vandaag binnen de reacties als extra update. Fijn weekend.

Waarschuwingen - geen -








Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: