vrijdag 14 november 2014

Alpenzuidkant opnieuw de klos

Algemeen
Een tussenhoog verliest langzaam zijn grip op het Alpenweer en een volgende storing behorend bij een depressie op de Atlantische Oceaan nadert vanuit Frankrijk de Alpen. Hierdoor neemt de drukgradiënt tussen zuid en noordkant weer toe en krijgen we met een volgende Föhn en Südstau fase te maken.

Nieuwe Südstau in de maak

Diegenen die van Südstau en Südföhn houden die mogen de laatste tijd niet klagen. Inmiddels is de stand deze herfst (jawel, het is nog steeds herfst) 2:1 in het voordeel van een zuidkant-dump. De noordkant mocht medio oktober al even proeven aan het fenomeen dump maar wat lijkt dat inmiddels al weer lang geleden. Sowieso lijkt het wel of we alleen nog maar met zuid tot zuidwestelijke hoogtestromingen te maken hebben en goed beschouwd is dat ook correct. Dit patroon werd vorig jaar tijdens of net na Sinterklaas ingeslagen en eigenlijk heeft zich dat sindsdien niet echt meer veranderd. Steeds weer koos de atmosfeer voor een herhaling van zetten en het is opvallend hoe hardnekkig dan wel persisterend dit tot dato is gebleven. Niet verwonderlijk dat men zich hier en daar alweer zorgen begint te maken dat we een herhaling gaan krijgen van de afgelopen winter, voorjaar, zomer en herfst!

Snowkiting op de Simplon (foto Pascal Nessier /Swiss Snowkiting School)

In ieder geval zal er de komende dagen nog maar bar weinig veranderen. Kijken we naar de weerkaarten dan zien we inmiddels een volgende joekel van depressie met zijn kern ten westen van Ierland liggen. Een bijbehorend koufront en occlusiefront loopt vanaf het zuiden van IJsland via west Frankrijk, het Iberische Schiereiland tot bijna over noord Afrika. Omdat dit geheel langzaam verder naar het oosten trekt nemen de drukverschillen tussen de zuid en noordkant weer toe en daarmee wordt een volgende Südstau en Südföhn fase in de steigers gezet. De ontwikkelingen verlopen nou niet bepaald snel en het zal zeker nog tot zaterdag duren voordat het koufront ook de oostelijke Alpen zal hebben bereikt. Vrij zeker is ook dat we ook de eerste dagen van de volgende week nog met een overwegend zuidelijke hoogtestroming te maken zullen hebben. Laten we, voordat we de langere termijn onder de loep gaan nemen, eens kijken wat dat allemaal precies gaat inhouden voor het weer in de Alpen.


Gisteren onder invloed van een tussenhoog eindelijk ook weer eens zon in
het Italiaanse Santa Caterina -Sunny Valley 2500m

De dag start op veel plaatsen met zon in de bergen en Hochnebel in de dalen en het Alpenvoor en laagland. Dit geldt met name voor de Italiaanse Alpen en het Tessin (Ticino), hier kan de mist en Hochnebel zo hardnekkig en dicht zijn (bovengrens tot 1800 a 2000meter) dat het maar de vraag is of ze überhaupt oplost en het kan er zelfs wat uit (mot)regenen. Mocht dat uiteindelijk toch het geval zijn dan is het nog maar de vraag of men aan de zuidkant de zon nog te zien krijgt. In de ochtend zal dat denk ik nog wel lukken, in de middag neemt echter de Staubewolking weer toe en krijgt de zon het steeds moeilijker. Met een beetje geluk blijft het echter nog tot de avond droog.


Ochtendstemming bovenLa Plagne - Roche de Mio

Wat beter zier het er uit voor de Alpennoordkant, de kans op Hochnebel is hier beduidend kleiner en ook de bovengrens met 800 tot 1000 een heel stuk lager. Met de van heet westen uit opkomende föhn is het daarbij opgeklaard. Met de zuidelijke aanstroming is het natuurlijk alles behalve koud. Op 2000 meter pendelt het kwik tussen de 7 en 2 graden en op 3000 meter tussen de 1 en -4 graden. Het nulgradenniveau is zeer wisselend en bevindt zich afhankelijk van zuid of noordkant tussen de 2300 en 3100 meter. Diegenen die nog een beetje warmte zoeken vinden die aan de noordkant in de föhngebieden -dalen. Hier kan het kwik nog een keer weer stijgen tot 15 a 18 graden. De wind is algemeen zwak tot matig en neem in de westelijke Alpen in de middag verder in kracht toe.


Actuele radarbeeld (bron WetterOnline.de)

Zaterdag trekt de föhn zich op nadering van het koufront naar het oosten van Zwitserland weg en daarachter grijpen regen en sneeuw meteen hun kans. In eerste instantie breiden deze zich langs de Alpenzuidkant naar het oosten uit maar met het wegvallen van de föhn grijpen ze ook over tot in de noordelijke gebieden. Zondag zien we datzelfde spelletje ook in de oostelijke Alpen plaatsvinden. Met föhn kan het kwik zaterdag in Oostenrijk nogmaals tot 18 a 20 graden oplopen. In de overige Alpen zullen de temperaturen en daarmee ook de sneeuwvalgrens met het binnenstromen van de wat koudere lucht een dalende trend vertonen en tot 1500 a 1400 meter dalen. Lokaal kan het aan de noordkant tijdelijk sneeuwen tot 1200 a 1000 meter.

De Südstaufase zal dit keer niet zo lang aanhouden als de laatste keer en ook minder krachtig zijn. Toch wordt er door de modellen weer aardig wat neerslag berekend voor de komende dagen. Zo komt het ECMWF met neerslaghoeveelheden van 50 tot 100mm op de proppen en ook het GFS ligt ergens tussen dit bereik. In de bergen aan de Alpenzuidkant gaat hogerop dus opnieuw sneeuw van betekenis vallen. Elders kan later in de koudere lucht ook wat sneeuw gaan vallen maar dit staat ook ditmaal in geen verhouding tot hetgeen aan de zuidkant zal gaan vallen.


Neerslag -sneeuw cumulatief voor de volgende 5 dagen

Begin volgende week komen we dan weer in wat rustiger vaarwater terecht waarbij we naar alle waarschijnlijkheid rond het midden van de week van wat luchtdrukstijgingen kunnen profiteren.Eigenlijk komen we in een soort niemandsland terecht tussen het wegtrekkende hoogtelaag (bel koudere lucht) richting de Balkan en een volgende depressie(s) op de Atlantische Oceaan die opnieuw hun pijlen (storingen) op West Europa en de Alpen gaan richten. Maandag vooral naar het oosten toe nog neerslag met sneeuw boven de 1000 a 1300 meter. Verder is het (licht)wisselvallig met af en toe wat of regen(bui) en boven de 1000 tot 1300 meter sneeuw. De temperaturen liggen tot woensdag-donderdag op een duidelijk lager niveau dan we tot dusver gewend waren waarbij de vorstgrens tussen de 1400 en 1600 meter zal liggen.

Vanaf woensdag worden de verwachtingen weer erg onzeker. Het meest waarschijnlijke scenario is dat we opnieuw met de invloed van Atlantische depressies en hun frontale systemen te maken zullen gaan krijgen. Richting het weekend zien we het ECMWF met een volgend actief laag op de proppen komen dat volgens de berekeningen van het model in het weekend via Engeland naar de Noordzee trekt. (kaart hieronder


Volgend weekend komen we eindelijk wat meer aan de koude kant
van de polaire jet. 

Dit zou gaan betekenen dat we in de tweede helft nogmaals met een zachtere zuidwestelijke hoogtestroming worden geconfronteerd met opnieuw föhn aan de noordkant en Stau aan de zuidkant. in de loop van het weekend volgt dan weer het koufront en kan de sneeuwvalgrens weer gaan dalen tot 1000 a 1300 meter en wellicht ook nog wat lager. Ook het GFS komt met een soortgelijk patroon waarbij de depressie wat meer de kenmerken van een randstoring vertoont. Ook volgens dit model stroomt met naar west draaiende hoogtewinden in het weekend duidelijk weer koudere lucht de Alpen binnen (sneeuw vanaf 900 tot 1100m).


Vanaf het het volgende weekend krijgen we te maken met een westelijke
hoogtestroming me een komen en gaan van fronten (ECMWF)

Na het weekend krijgen we te maken met een meer zonaal stromingspatroon (west) waarbij warmte en koufronten elkaar in rap tempo zullen gaan aflossen. Daarbij lijkt dan ook een einde te komen aan de zeer zachte zuidelijke hoogtestroming en aanvoer van veel te zachte lucht. Natuurlijk is dit ook goed nieuws voor de sneeuwliefhebbers want dit soort westelijke en misschien later zelfs noordwestelijke stromingspatronen gaan in de bergen voor een opbouw van het sneeuwdek zorgen waarbij ditmaal vooral de westelijk georiënteerde bergen zullen gaan profiteren. Voor details is het nog te vroeg maar al met al geen slechte ontwikkeling zo in de tweede helft van november en in aanloop naar de winter!


Ter afsluiting nog een mooi kiekje van vanmorgen vroeg over de besneeude Alpen van Cervino (Aosta, bron Rifugio Guide del Cervino). Tot zover, fijne dag en morgen zijn we er natuurlijk weer. Actueel hier in Oberwallis (Termen) 7.3 graden en föhnig. Ciao

Waarschuwingen - geen -
Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: