donderdag 13 november 2014

Vanuit het westen tijdelijk rustiger

Algemeen
Een zwakke rug van hoge luchtdruk zorgt vanuit het westen voor wat rustigere condities, maar hebben de oostelijke berggebieden in eerst instantie nog te maken met bewolking en neerslag. Vanaf vrijdag begint het hele Sudföhn proces weer van voren af aan, met opnieuw intensieve regen en sneeuw voor de zuidelijke stauhellingen

Korte adempauzeNat, natter natst! Deze woorden zijn van toepassing op grote delen van het noordelijke Middellandse Zeegebied. Als we de omgeving van de Alpen eens nader onder de loep gaan nemen springen vooral het noordoosten van de Italiaanse Piëmonte en het zuidwesten van het Zwitserse Tessin er kletsnat uit. Een rondje langs de lokale waarnemeningstations laat over de laatste 72 uur indrukwekkende neerslagcijfers zien. In een groot gebied zijn de regenmeters letterlijk op de proef gesteld en zijn er meldingen binnengekomen waar de 300mm grens binnen 3 dagen ruimschoots overschreden is. Dit zijn echt indrukwekkende hoeveelheden, waarin bij een vrij hoog liggende sneeuwvalgrens alleen op hoger gelegen berghellingen sneeuw van betekenis viel. Toch zie ik meer winterse lichtpuntjes aan de Alpenhorizon verschijnen maar daarover straks meer!


Van dit soort beelden wordt je toch niet echt vrolijk!


In het Italiaanse Ferriolo aan het Lagio Maggiore kon je alleen
met de boot boodschappen doen! Via @Johann


Indrukwekkende neerslagcijfers met als topper in de Piëmonte 340mm
binnen 72 uur!
Via @MeteoSchweiz

Verse laag poeder
Toch is het niet allemaal kommer en kwel in de Alpen. Nu het in de westelijke Alpen onder invloed van luchtdrukstijgingen aan het opentrekken is zien we toch mooi besneeuwde hellingen tevoorschijn komen. Ook de Zwitserse zuidzijde en de Italiaanse Alpen profiteren al van de wat betere condities, al kan op sommige plaatsen de hochnebel nog wat hardnekkig zijn. In de oostelijke Alpen heeft men in eerste instantie nog te kampen met de aanwezige frontale bewolking, en valt er vooral in het oosten van Tirol en westen van het Salzburgerland nog wat regen en boven de 1800 à 2000m ook sneeuw.


Strakblauwe lucht boven een besneeuwde piste in het Franse Courchevel


Winters Val Thorens in les 3 Vallées (2400m)

En daar is hij weer: de Sudföhn
Als we vrijdag een blik richting de Atlantische Oceaan werpen zien we ten noordwesten van Ierland op het polaire frontvlak een nieuwe depressie ontstaan. Dit systeem breidt zijn invloedssfeer snel verder oostwaarts uit, en neemt het luchtdrukverschil in de Alpenregio alweer snel toe. Dit betekent een opnieuw flink aantrekkende zuid tot zuidwestelijke bovenstroming waarbij de Sudföhn weer ten tonele verschijnt. In de loop van de dag neemt hierdoor vanuit het zuidwesten de bewolking alweer snel toe, en zet zich in de zuidelijke Alpen een nieuwe staufase in met regen en boven de 1900 à 2000 sneeuwval.


Mooi opentrekkend luchtruim boven de Bernina pas (2340m)

Oplevende (meer winterse) westciculatie?
De langere termijnprognoses ogen vanmorgen in de laatste runs vrij hoopvol. Zowel het Europese ECMWF als het Amerikaanse GFS zinspelen op een oplevende westcirculatie! In dit scenario zien we het polaire frontvlak wat meer zuidwaarts en vooral ook strakker westwaarts bewegen wat duidt op een totaal ander weertype dan wat we de laatste tijd gewend zijn. Volgens deze luchtdrukverdeling krijgt vrijwel het gehele Alpengebied met sneeuw van betekenis te maken en liggen deze keer de Franse Alpen op sneeuwramkoers! We gaan deze situatie de komende dagen natuurlijk scherp in de gaten houden. Eindelijk verlost van die Südstau en ellendige Südföhn op termijn?

Oplevende westcirculatie met algehele sneeuwval voor het Alpengebied?

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl


Het weerbericht vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 


ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  


Waarschuwingen -geen-
Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: