woensdag 12 november 2014

Natte bedoening, sneeuw hoger gelegen pistes

Algemeen
Een omvangrijk Atlantisch lagedrukgebied blijft bepalend voor het Alpenweer waardoor er van tijd tot tijd storingen tot het Alpenruim kunnen gaan doordringen. Het blijft dan ook ronduit wisselvallig in de Alpenregio waarbij gezien het stromingspatroon de meeste neerslag voor de zuidzijde wordt verwacht

Zuidstroming houdt aan

 

Voordat ik het Alpenweer ter sprake breng doen we eerst even een rondje langs de rest van de wereld want er is nogal wat aan de hand in meteoland! In de Verenigde Staten bijvoorbeeld zagen we de afgelopen 24 uur een messcherp Arctisch koufront vanuit Canada zuidwaarts trekken. Het kwik ging hier in veel plaatsen echt meedogenloos hard onderuit, waarbij temperatuur "drops" van 35 graden binnen 12 uur tijd werden gerealiseerd. Echt ongehoord voor onze begrippen, maar voor de Verenigde Staten niet ongewoon. Aan de andere kant van de wereld deed Siberië ook lekker winters mee. Wat dachten jullie van een maximum temperatuur van -49 gr C! Dit ijzige scenario van bizarre diepvriestemperaturen werd in het Siberische Ojmjakon opgetekend. Wat dit betreft is het maar een saaie bedoening in Europa, en hoe gaat het nu verder en dan in het bijzonder met het Alpenweer hoor ik U denken.


Wat een thriller zeg. Binnen 12 uur van +26 naar -9 graden C!
Dit huzarenstukje werd in Springfield /Colorado opgetekend


En wat dachten jullie hiervan. Een max temp van -49 gr C!!
De komende dagen "warmt" het hier wat op richting de -29 ;-)

Südstau komt weer op toeren
Het is op dit moment voor ons meteorologen bijna niet bij te houden hoe snel de diverse fronten en stau situaties elkaar opvolgen. Een sturend lagedrukgebied ligt op dit moment voor de Ierse noordwestkust gepositioneerd en houdt boven centraal Europa een vrij zuidelijk georiënteerde stroming in stand. Vandaag is de opspelende Südstau weer een thema en worden vanuit het zuiden vochtige en vrij zachte luchtmassa's aangevoerd. Dit betekent in eerste instantie vrij föhnige omstandigheden voor de noordzijde en regen en sneeuw ten zuiden van de Alpenhoofdkam. De sneeuwvalgrens vinden we in eerste instantie rond de 2000m terug, maar laat naarmate de dag vordert een dalende tendens richting gemiddeld 1800 à 1600m zien. Kijken we naar de te verwachte sneeuwhoeveelheden dan ligt het zwaartepunt van de sneeuwval geografisch tussen het Aosta dal en verder oostwaarts richting Monta Rosa. Hier kan tegen gunstig gelegen stauhellingen tot donderdagochtend ruim een meter sneeuw naar beneden gaan komen.


Via @aPilotsview / Twitter kreeg ik deze mooie afbeelding van de Alpen binnen.


Weerkaart op zijn Italiaans met "Assi di bassa" en
"Anticiclone di blocco"
Via @Meteo-It
 
Ook wat sneeuw voor de (westelijke) noordzijde
In de nacht van woensdag op donderdag neemt het luchtdrukverschil op nadering van een zogenaamd "split low" (in vakjargon: afsplitsend laag) verder af. Dit laag komt in de loop van de dag juist ten noorden van de Alpen te liggen, waardoor aan de achterzijde van de kern de wind tijdelijk in de noordhoek komt te zitten. Het bijbehorende occluderende front zwiept later cyclonaal (tegen de wijzers van de klok in) tegen de Zwitserse noordzijde zodat hier en ook in de inner-alpine wat sneeuw kan gaan vallen. Wij verwachten tot donderdagochtend gemiddeldes van tussen de 15 en 35 cm bij een sneeuwvalgrens die gemiddeld tussen de 1600 à 1800 komt te liggen.
 
Tijdelijk iets rustiger
De westelijke Alpen komen vanaf donderdag tijdelijk in wat rustiger vaarwater te liggen. De Franse en westelijk Zwitserse / Italiaanse Alpen krijgen de zon weer even te zien, maar in het oosten van Zwitserland kunnen boven de 1600m nog enkele sneeuwbuien tot ontwikkeling gaan komen. De oostelijke Alpen hebben donderdag nog te maken met frontale bewolking waarbij er van Tirol tot in de Steiermark gemiddeld boven de 1600 à 1800m wat sneeuw kan vallen, maar grote (sneeuw) hoeveelheden worden voor deze omgeving zeker niet verwacht.


Typerende staubewolking in het Italiaanse Bardonecchia
 
Verdere vooruitzichten
Een echte "wintereinbruch" zit er op basis van de laatst beschikbare informatie helaas nog niet in. Vanaf vrijdag neemt vanuit het westen de onstabiliteit alweer toe, en gaan de zuid tot zuidwestelijke wind weer flink aantrekken. De grootste neerslaghoeveelheden blijven zich in dit stromingspatroon concentreren op de zuidelijke georiënteerde berghellingen, met periodieke sneeuwval voor de vooral hoger gelegen pistes. Morgen meld ik mij graag weer met de meest actuele info. Een fijne dag nog!


Lage druk blijft voorlopig actief ten westen van de Alpen

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl

Het weerbericht vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 


ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  


Waarschuwingen -Toenemend lawinegevaar centrale Alpenzuidkant, verkeersoverlast Ticino, van en naar Wallis - Milaan door "Hochwasser" (Lago's)
Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)


Geen opmerkingen: