Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zaterdag 1 november 2014

Stilte voor de storm

Algemeen
Dit weekend profiteert het gehele Alpengebied van hogedrukinvloeden waardoor er een hoofdrol voor de zon is weggelegd. Na het weekend slaat het weerbeeld totaal om en steekt er in de bergen een zware föhnstorm op. Tegelijkertijd zet zich aan de zuidzijde een zeer zware stuwingsfase in, waarbij extreem veel regen en sneeuw wordt verwacht


Alpenzuidzijde maakt zich op voor weeralarm


Het was gisteren weer genieten in de Alpen met een heerlijk schijnende najaarszon, maar op sommige plaatsen was de bewolking vrij hardnekkig en duurde het wat langer voordat de zon tevoorschijn kwam. Met november alweer op de kalender laat het Alpenweer zich weer van zijn allermooiste kant zien deze dagen. Na het weekend gaat het Alpenroer echter faliekant om en maken we ons op voor een bijzonder extreme novemberweek die in het teken staat van een opstekende föhnstorm compleet met extreem veel neerslag voor de zuidelijke Alpen!


Schitterend plaatje vanuit de omgeving van het Franse Chamonix
via @Chamonix-France


Nog een afbeelding vanuit de Chamonix Mont Blanc regio
 
Weekend nog geen vuiltje aan de lucht
Een langzaam in activiteit afnemend hogedrukgebied boven de Baltische Staten beïnvloedt het weer vandaag en morgen nog in positieve zin. Op wat hogere sluierbewolking na, die vooral aan de Oostenrijkse noordzijde vrij hardnekkig kan zijn, is het de zon die het totaal voor het zeggen heeft. De meest zwakke tot matige noordoostelijke wind is zeker niet hinderlijk aanwezig, en met een nulgradenniveau welke gemiddeld rond de 3000 tot 3200m hoogte terug te vinden is, is het zeker voor novemberbegrippen gezien bijzonder zacht Alpenweer. In de nacht van zondag op maandag gaat de wind vanuit het zuidwesten dan langzaam verder toenemen, wat de voorbodes zijn van een bijzonder turbulent Alpenweekje!


Lekker knallen meldde Eric Kromhout gisteren vanuit
het Oostenrijkse Kaprun!

Zware Südstau komt op toeren!
Met spanning bekijk in de zojuist binnengekomen kaarten, waarbij mijn aandacht vooral op de 1500m gr isotherm is gericht. (isotherm is een lijn van gelijke temperatuur op de weerkaart). Man, man, man wat is het spannend en wat luistert het allemaal nauw de komende week, en is de hamvraag natuurlijk: wat gaat de sneeuwvalgrens doen? Als we de ECMWF o graden isotherm op 1500m hoogte erbij pakken komen we tot het volgende Alpenspoorboekje. Maandagnacht: West Frankrijk-Benelux. Dinsdagnacht: van Lyon noordoostwaarts richting de Jura. Woensdagnacht schuift de koudere lucht nog wat verder oostwaarts op en ligt dan van de Dolomieten richting de Vorarlberg gepositioneerd. Grote verschillen dus op relatief kleine afstand! Dit scenario is duidelijk iets kouder dan de voorafgaande runs het geval was, en kun je als stelregel aanhouden dat de sneeuwvalgrens gemiddeld 200m onder de nulgradengrens uit komt. Bij extreem zware neerslag kan deze door neerslagafkoeling zelfs nog wat lager gaan uitvallen! Het Amerikaanse GFS is in zijn berekeningen duidelijk iets minder koud, en zullen we vanaf maandag met wat meer zekerheid kunnen gaan zeggen waar het Südstau spektakel op uit zal gaan draaien!


Situatie kaart op woensdagnacht wanneer de 0 graden isotherm
op 1500m het meest oostelijk ligt.


Vanaf maandag steekt in het hooggebergte een zeer
zware föhnstorm op!

 
Bakken met sneeuw en lager een enorme plens regen
De neerslagkaartjes ogen nog steeds indrukwekkend. Wij verwachten op de hoger gelegen pistes de meeste sneeuw in de Piemonte en Simplon streek, waar tegen de gunstig gelegen stauhellingen 2 tot 3 meter neuschnee berekent wordt! Ook de hoger gelegen pistes in de Franse Alpen liggen volledig op sneeuwramkoers deze keer, waarbij cummulatieve hoeveelheden van 1 tot 1,5m sneeuw zeer wel mogelijk zijn.


De 2 meter kleuren verschijnen in ons verwachtingsmodel!


Alpenzuidzijde komende week. Wordt dit het algemene beeld voor de
hoger gelegen pistes?

Tot zover het Alpenweerbericht voor vandaag en gaan we morgen met spanning verder kijken. De voorpret is er op dit  moment niet minder om!

Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl
 
Het weerbericht vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 


ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  


Waarschuwingen -nog geen-
Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

1 opmerking:

Johann Geers zei

Note: @Alll @Michael: Dit soort Südstau situaties zijn mn ook voor het Oberwallis (Simplon, zuidelijk dalen zoals Saastal en Mattertal en het Goms) interessant en staan garant voor grote (extreme) neerslaghoeveelheden. Nog wel even afwachten hoelang de Föhn de neerslag vanuit het zuiden weet tegen te houden. De zuidkant krijgt sneeuw boven de 1800 tot 1600 meter. De westelijke Alpen krijgen, zoals Michael het al schreef, mogelijk toch met de wat koudere lucht te maken. Naar verwachting (ECMWF) zal hier de sneeuwvalgrens woensdag dalen tot 1800 a 1300m, in het uiterste westen en evt ook Jura tot 1000 meter. Overigens heb ik volgende week een "mannetje" op de Simplonpas (2010m) zitten, hoop dat met een beetje goed verbindingen hij me van de situatie daar op de hoogte kan gaan houden. Gaat geheid mooie plaatjes opleveren !