Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

zondag 2 november 2014

Südstau neemt het roer over

Algemeen
De Alpen profiteren vandaag nog van een in betekenis afnemend hogedrukgebied waarin zon en inactieve bewolking elkaar afwisselen. In de loop van de dag nemen wind en bewolking vanuit het zuidwesten langzaam steeds verder toe en staat het Alpenweer aan de vooravond van een markante weeromslag met voor de zuidzijde extreem veel neerslag

Venijnig hoogtelaag zet Alpenweer op zijn kop

 

We staan aan de vooravond van een bijzonder turbulente Alpenweek, maar had de atmosfeer eerst nog een thermische verrassing voor ons in petto. In ons eigen land bv steeg het kwik in het Limburgse Ell tot maar liefst 22 gr C en was het sinds het begin van de waarnemingen (1901) nog nooit zo warm in ons land! In de Alpen hadden de thermometers er ook zin in en werd in de Zwitserse Jura in Delémont-Centre sportiv (424m) 20,7 gr C opgemeten. Bijzonder warm dus voor de tijd van het jaar, maar ook aan deze warme subtropische periode komt een einde. De komende week slaat het Alpenweer namelijk faliekant om met in het hooggebergte een opstekende föhnstorm en als klap op de vuurpijl voor de Alpenzuidzijde extreem veel regen en sneeuw in het vooruitzicht!


Heerlijk ski en snowboard weer op les Glacier les 2 Alpes
via @Ecole du Ski Francais

Knalblauwe lucht op de Wanglspitz met uitzicht op het Tuxertal
 
Exit hogedruk invloed
Het is vandaag nog een keer genieten van de mooie omstandigheden in de Alpenregio. Vooral de oostelijke Alpen mogen zich gaan opmaken voor een zonovergoten dag. In de meer westelijk gelegen gebieden is het aanvankelijk ook vrij zonnig, maar hier trekt in de loop van de middag toch de eerste middelbare en hoge bewolking het Alpenruim binnen. Het is nog steeds vrij zacht in de berggebieden met op 1500m temperaturen van ongeveer 7 graden en een nulgradenniveau dat gemiddeld tussen de 3000 en 3200m hoogte ligt. Heerlijke omstandigheden dus en perfect om er nog een keer op uit te gaan trekken!
 
Weeromslag
De meest actuele weerkaarten verschillen niet erg veel in vergelijking met de voorgaande runs. Het lastige is we te maken gaan krijgen met een zeer complexe situatie, waarbij föhn, stuwing van vochtige luchtmassa's en grote temperatuurverschillen de dienst uit gaan maken. Dit betekent dat de verschillen regionaal op relatief kleine afstand enorm groot kunnen zijn.


ECMWF prognose voor woensdag. De grens van koudere en warmere lucht
wordt precies boven de Alpen berekend!
 
Bakken met sneeuw en regen
In de laatste modellen zijn de exorbitant hoge neerslagcijfers waarbij we cumulatieve neerslaghoeveelheden van tegen de 400mm tegenkwamen flink naar beneden toe bijgesteld. Dit zien we echter in de aanloop naar extreme situaties wel vaker en is dus niet ongewoon. Op maandagnacht gaat het feest dan langzaam beginnen, en gaat het op nadering van de hoogtestoring vanuit het zuidwesten regenen en aanvankelijk boven de 2000 tot 2200m beginnen met sneeuwen. Op dinsdag zet deze stuwingsfase door en kan de sneeuwvalgrens langzaam tot iets onder de 2000m gaan dalen.


Nog steeds indrukwekkende te verwachte neerslaghoeveelheden!

Als we het "sneeuw" spoorboekje er eens bijpakken voor aankomende week mogen de Franse Alpen zich gaan opmaken voor de eerste serieuze sneeuwdump van het seizoen. Boven de 1700 à 2000m kan hier de komende week gemiddeld tussen de 1 en 1,5m meter sneeuw gaan vallen, waarbij de sneeuwvalgrens vooral in de noordelijke Franse Alpen duidelijk iets lager ligt dan in les Alpes Maritimes. De gehele Zwitserse en Italiaanse zuidzijde doet in deze zuidelijke stuwingsfase natuurlijk ook goed mee, waarbij het vooral in Tessin en het noorden van de Piëmonte flink tekeer kan gaan. Hier zien we hoeveelheden van ruim boven de 200mm in de tabellen verschijnen, en zal deze boven gemiddeld 1900 à 2100m in vaste vorm gaan vallen! Spannende vooruitzichten dus en kijken we morgen weer verder hoe de laatste berekeningen er uit zien.Laat maar komen die sneeuw!


Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl
 
Het weerbericht vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 


ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  


Waarschuwingen -nog geen-
Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: