Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

maandag 3 november 2014

Zeer zware Südstau op komst

Algemeen
We staan aan de vooravond van een opkomende zware Südstau fase waarbij in de zuidwestelijke en zuidelijke Alpen zeer veel regen en sneeuw gaat vallen. Aanvankelijk ligt de sneeuwvalgrens nog tussen de 1900 en 2200m, maar zakt deze op woensdag in de nw-lijke Alpen tijdelijk richting de 1100m grens. In het hooggebergte woedt een zware föhnstorm

 

"Code rood" voor zuidelijke Alpen

 

We zijn met zijn allen natuurlijk allemaal in de ban van de op komst zijnde stau situatie, die ons Alpenweerpraatje al dagenlang bezig houdt. Ook vandaag tonen de diverse weerkaarten de ernst van de situatie aan, en gaat er op sommige plekken gruwelijk veel sneeuw vallen. Toch is het in eerste instantie niet allemaal sneeuw wat er naar beneden dwarrelt, want de sneeuwvalgrens ligt maandag en dinsdag nog rond de 2000 à 2200m. Dit betekent dat in de lagere gebieden de kans bestaat op modderlawines en lichte aardverschuivingen wat de ernst van de te verwachte situatie nog eens extra weergeeft!


Super omstandigheden gisteren op de Kitzsteinhorn
via @SkiWeltNL


Omgeving van Chamonix waar ook een bak met sneeuw wordt verwacht!

Opkomende bewolking en aantrekkende wind
In de oostelijke Alpen kunnen we vandaag nog wat profiteren van de zon, maar in de Jura, Franse, zuid Zwitserse en Italiaanse Alpen is de bewolking op nadering van een frontaal systeem al flink aan het toenemen. Op de radar zien we de eerste neerslagecho's al verschijnen en ligt een prefrontaal koufront vanaf Lyon noordoostwaarts richting de Jura gepositioneerd. Ook zien we de eerste lichte stuwingsverschijnselen al in de buurt van les Alpes Maritimes en Tessin ontstaan, maar stelt het allemaal nog niet zoveel voor. De sneeuwvalgrens ligt nu nog ruim boven de 2000m en zal later een wat dalende tendens laten zien. De zuidwestelijke wind is in de westelijke Alpen al flink aan het toenemen, waarbij het in eerste instantie nog even de vraag is in hoeverre de opkomende föhn de sneeuwvalgrens kan gaan frustreren.


Fraai plaatje van het Mittelstation bij de Pitztaler gletsjer via Patrick Duprez


Frontale bewolking nadert het zuidwestelijke Alpenruim via @EuMetSat

Föhnstorm
Een lagedrukgebied boven Ierland splits zich in twee delen waarvan een deel richting de Alpen koerst. Doordat het luchtdruk verschil de komende 48 uur boven het Alpengebied enorm toeneemt, steekt er een zeer zware föhnstorm op. De storm bereikt zijn hoogtepunt op maandagnacht / dinsdag, waarbij deze dan later vanuit het westen weer snel zal gaan afnemen.


Windwaarschuwing Meteocentrale CH


Windwaarschuwing Meteocentrale AT

Zware sneeuwval zuidwestelijke en zuidelijke Alpen
De sneeuwdump staat nog steeds volop in de kaarten, waarbij hoeveelheden tussen de 1 en 1,5m mogelijk zijn. Tegen gunstig gelegen stauhellingen lijkt de 2 metergrens zelfs binnen handbereik. Het zwaartepunt van de stau ligt grofweg genomen vanaf de oostelijke Savoie via Valle D'Aosta richting de zuid Walliser Alpen en Tessin. De sneeuwvalgrens ligt vandaag nog ruim boven de 2000m, maar zakt later op dinsdag met het naderbij komen van koudere bovenlucht onder de 2000m. Op woensdag kan deze grens in de noordwestelijke Alpen zelfs tijdelijk gaan dalen naar onder de 1500m! Dit is echter van tijdelijke aard, want donderdag  ligt het afsplitsende laag ten zuidoosten van de Alpen en kan via een zuidoostelijk stromingspatroon weer zachtere lucht de Alpen gaan binnenstromen.


Heerlijke bonte kleuren met cumulative 2m grens binnen handbereik!

Tot zover het weerbericht voor vandaag en kijken we met spanning uit naar wat ons allemaal te wachten staat!

Het weerbericht vandaag verzorgd door Michael van de Poel
>> Twitter Michael 


ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  


Waarschuwingen -geen-
Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: