Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

dinsdag 4 november 2014

Weeralarmen kleuren Alpen

Algemeen
Uitgaande van een omvangrijke hoogtetrog (laag) welke zich uitstrekt vanaf de Britse Eilanden tot over de westelijke Middellandse Zee krijgen de Alpen met een in kracht toenemende zuidelijke hoogtestroming te maken . Op nadering van het koufront nemen de drukverschillen tussen de zuid en noordkant nog verder toe en gaan we een turbulente weerfase tegemoet met veel sneeuw in de zuidelijke Alpen



Turbulent weer



Gisteren lagen de Alpen tussen enerzijds een hoog met kern boven de Zwarte Zee en anderzijds een laag met kern boven de Britse Eilanden. In de ochtend bedroeg het drukverschil tussen de Alpenzuidkant en Alpennoordkant nog 4 hPA, in de namiddag rond de 6 hPa en rond middernacht was het al opgelopen tot 12 hPa. Omdat deze drukverschillen tussen zuid en noord vereffend moeten worden stroomt de lucht met toenemende snelheid van maximum naar minimum (zuid naar noord), hoe groter het drukverschil hoe meer kracht dus hoe sterker de (föhn)wind. Gisteren konden we dit al mooi constateren: iIn de middag meldde Tirol al föhndruchbruch en ook onze "correspondent"  in de Kitzbüheler Alpen (Skiwelt Brixental) "Eric Kromhout" meldde vanaf locatie "Kitzsteinhorn" al eens stormachtige wind die over de gletsjer blies en de liften tijdelijke buiten werking stelde. Niet echt lekker daarboven met zoveel wind !


Turbulent weer gisteren al op de Kitzsteinhorn (foto Eric Kromhout)

Opmerkelijk ook de grote verschillen hier in Oberwallis in de middag. Toen ik gistermiddag naar mijn werk reed was het in in Brig zo goed als windstil, in Visp, slechts 12 kilometer naar het westen, een stormachtige föhn. Tegelijkertijd begon het aan de zuidkant te regenen en in de avond ging de regen op de Simplon vanaf 2000 meter deels al in sneeuw over bij een temperatuur van 1 graad boven nul.

In de afgelopen nacht nam de föhn overal  nog sterker toe en steeg het kwik alleen nog maar verder in plaats van te dalen. Rond een uur of één vannacht was het kwik in de klassieke Zwitserse en Oostenrijkse föhndalen al  gestegen tot boven de 20 graden .Op nadering van het koufront wat langzaam verder naar het westen probeert voor te dringen zal de föhnstorm nog wat verder in kracht gaan toenemen en verwacht wordt dat hij vanavond en in de nacht op woensdag zijn hoogtepunt zal bereiken.  In die periode zal ook de Südstau en daarbij de Stau neerslag zijn hoogtepunt hebben bereikt.


föhnstorm gisteren aan de noordkant in Kanton Uri (Brunnen, Urnersee)

Op dit moment ligt het koufront met regen en (onweers)buien nog over Frankrijk en trekt langzaam naar het oosten om tegen de avond en in de nacht de Zwitserse Alpen te bereiken en kan het echte werk gaan beginnen. De neerlag beperkt zich vooralsnog dus nog voornamelijk nog tot de centrale zuidkant (Ticino) waarbij het in de Alpen boven de 1900 a 2100 meter sneeuwt.
In de westelijke Alpen zal de neerslag zich verder intensiveren en verder langs de zuidkant naar het oosten toe uitbreiden. Door de enorme drukgradiënt (overdruk) zullen de wolken en neerslag deels ook tot over de Alpenhoofdkam weten over te grijpen. Verder is het aan de noordkant ook föhnig opgeklaard. Dit geldt met name naar het oosten toe. Ook de zuidkant van de oostelijke Alpen krijgt te maken met steeds meer wolken en inzettende en verder intensiverende neerslag.


Actuele radarbeeld Alpen

Met de zuidelijke winden wordt relatief zachte lucht aangevoerd. Het is dan ook niet niet echt koud dus zal een groot deel van de neerslag onder de 2000 meter als regen vallen. Gaandeweg de dag stroomt dus de wat koudere lucht binnen en kan de temperatuur in de westelijke Alpen in alle hoogtes een geleidelijk daling inzetten. De sneeuwvalgrens daalt van 2300-2000 meter 2000 tot 1500 meter en het nulgradenniveua van 2500 naar 2000 meter. In de oostelijke Alpen deels echter op 3000 meter. Op 2000 meter ligt het kwik tussen de 7 graden in de oostelijke delen en  2 tot 0 graden naar het westen toe. Diegenen die al willen genieten van wat meer kou moeten nog wat hoger klimmen.


Langzaam wordt het wit op de piste van het Rothorli (2311m)
in Visperterminen

Op 3000 meter wordt het 0 tot -4 graden en op 4000 meter dan echt winter met temperaturen die tot -9 graden zullen dalen. Daarmee wordt meteen duidelijk dat er vandaag met name pas boven de 2000 tot 2300 sneeuw van betekenis gaat vallen. Tot middernacht kan er in de westelijke en zuidelijke Alpen in de Stau tussen de 50 en 100cm sneeuw vallen.Heel anders daarentegen aan de Alpennoordkant waar de föhn het kwik tot 20 a 23 laat stijgen. Op dit moment kunnen ze er me harde tot stromachtige winden al "genieten" van 18 tot 20 graden.

Veel Neuschnee zuidkant
Maar zoals gezegd is dit nog maar het begin en moet het "grote" werk nog gaan beginnen. Vanavond en vannacht op nadering en passage zal de föhn in de westelijke Alpen gaan liggen en volgt een fase van intensieve neerslag die morgen de gehele dag aanhoudt. In de nacht daalt de sneeuwvalgrens in het westen tot 1200 meter en overdag tot circa 1000 meter en lokaal ook nog lager. Aan de zuidzijde en naar het oosten toe is het wat minder koud, hier valt sneeuw vanaf 1600 tot 1800 meter. De meest intensieve neerslag valt zoals inmiddels wel duidelijk moge zijn in de Stau van de centrale Zwitserse, Oostenrijkse en Italiaanse Alpen. Hier kan de komende 48 uur tussen de 200 en 300 mm aan hemelwater gaan vallen, hogerop vertaalt zich dit in 100 tot 200cm aan Neuschnee, eventueel ook nog meer!


Neerslag(verdeling) -sneeuw komende 24 uur

De neerslag zal lokaal voor problemen gaan zorgen, dit geldt vooral voor de lagere gelegen delen van aan de Alpenzuidkant. In de Alpen toenemende overlast door sneeuw en bevriezing en doorgaande Alpenpassen en wegen op de noord-zuid as zullen (in zover nog geen Wintersperre) worden gesloten. Verder natuurlijk een sterk toenemend lawine gevaar en met de föhnstorm zeer turbulent weer in de hoog-alpine delen. Momenteel zijn er al diverse weeralarmen uitgegeven en het is raadzaam om die op te volgen. Vermijd sowieso vandaag en morgen de hoog alpine gebieden !

Het gaat behoorlijk "spoken" in grote delen van de Alpen

Vanaf  donderdag keert de rust in de atmosfeer weer wat terug. Met een aanhoudende zuid tot zuidwestelijke hoogtestroming blijft het echter te zacht voor de tijd van het jaar. Daarbij houdt de noordkant de föhnige condities terwijl de zuidkant door de zuidelijke aanvoer met meer bewolking en periodiek neerslag die opnieuw intensief kan gaan uitpakken. Ook op de langere termijn verandert er in deze drukverdeling maar weinig en dus is ook de de winter nog ver weg!


ensembles GFS (temperaturen op 1500meter hoogte), van winterweer
is voorlopig geen sprake.

Tot zover voor dit moment, morgen zijn we er weer en dan maar eens kijken hoe het ervoor staat met de sneeuw en weerkaarten. Fijne dag en ciao vanuit een regenachtig Oberwallis met een actuele temperatuur van 9.1°


Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl


Waarschuwingen -Föhnstorm bergen, intensieve neerslag Alpenzuidkant-





Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: