dinsdag 4 november 2014

Tussen winter en zomer

Algemeen
Een koufront trekt via de westelijke Alpen verder naar het oosten en zorgt voor extreme verschillen in het Alpenweer. Aan de zuidkant valt aanhoudend en intensieve neerslag (sneeuw), de noordkant heeft voor het front uit eerst nog te maken met een stormachtige Südföhn en temperaturen tot lokaal 23 graden.

Enorme verschillen AlpenweerMeest markante weersverschijnselen waren gisteren natuurlijk de sterke Südföhn en de opkomende en verder intensiverende neerslag aan de Alpenzuidkant. Met de föhn kon aan de noordkant nog enkele uren zon worden opgetekend en na een "bijna" tropennacht stegen de temperaturen in de föhndalen tot 20 a 23 graden.  Tegelijkertijd begon het steeds harder te plenzen aan de Alpenzuidkant waarbij het boven de 1800 tot 2000 meter sneeuwde.  Zelf kon ik rond middernacht 60mm hemelwater in de "regenmeter" registreren. Iets verder zuidelijk in het Simplongebied was toen al 50 tot 120mm gevallen en in het Centovalli en Piemont werden 24 uurs neerslaghoeveelheden gemeld van 130 tot 160mm en in de avond werd er vanuit het Italiaanse Cervinia (Aosta) al meer 100cm Neuschnee gemeld!


Gisteren eerder op de avond al meer dan 100cm sneeuw in Aosta (foto Cervinia)

Toch wel jammer dat de koude lucht gisteren nog niet echt vorderingen kon maken, daardoor viel, zoals we gisteren ook al hadden aangesproken, een groot deel van de neerslag nog in vloeibare vorm. Ook op 1800 tot 2000 meter was het met temperaturen van net iets boven nul was het nog steeds relatief zacht  zodat de sneeuw erg zwaar of zelfs kletsnat was. Ook vandaag wordt er het nodige aan neerslag berekent en tot vanavond zullen de neerslagmeters aan de Alpenzuidzijde opnieuw zo'n 100 tot 200mm registreren. De eerste plaatjes vanmorgen:


Passo Forcola

Livigno

Airolo

Alpe d`Huez
Nog meer neerslag (sneeuw)
De dag start in de westelijke Alpen met storm en intensieve neerslag net zo als hij gisteren eindigde weer zeer turbulent en de condities in de bergen zijn zeer ongunstig. De meest intensieve neerslag verlegd zijn zwaartepunt wat naar het oosten waarbij de neerslag naar het westen en vooral noordwesten steeds meer in sneeuw zal overgaan. Lokaal kan het in het noordwesten tot onder de 1000 meter gaan sneeuwen, aan de zuidoost kant pendelt de sneeuwvalgrens meest rond de 1800 tot 2100 meter. De zuidelijk gebieden van de oostelijke Alpen doen het al niet veel beter, ook hier in de Südstau deels intensieve neerslag met een sneeuwvalgrens duidelijk hoger ligt dan in de westelijke Alpen, sneeuw valt er hier meest pas boven de 2000 a 2500 meter.


Actuele radarbeeld

De föhn weet het in het westen van Oostenrijk nog tot in de ochtend uit te zingen, dan ook hier föhn einde en overgrijpende neerslag vanuit het westen en zuiden. Vooral de Vorarlberg, (Ost)Tirol en het noorden van Karinthië moeten zich gaan opmaken voor intensieve en aanhoudende neerslag. Aanvankelijk ligt ook hier de sneeuwvalgrens in de warmere lucht nog vrij hoog tussen de 1800 en 2300 meter. Met het instromen van de koudere lucht op en achter passage van het koufront gaat de regen in de Vorarlberg tot een hoogte van 1200 a 1000 meter in sneeuw over en lokaal kan het zelfs tot 800 meter sneeuwen.

Met het koufront, de Südstau en Südföhn zien we in het weerbeeld grote verschillen op soms kleine afstand. Met föhn aan de noordkant in het oosten nogmaals 20 tot 23 graden worden, tegelijkertijd sneeuwt het op andere plaatsen in het westen tot ver onder de 1000 meter. Op 2000 meter varieert het kwik tussen de -5 in de koudere en +8 in de warmere luchtmassa's en op 3000 meter tussen de -7 en +3 graden. Op 4000 meter daalt het kwik in de westelijke Alpen  tot -8 a -12 graden.

Sneeuw
In de Südstau gaat boven de 2000 meter tot donderdag opnieuw tussen de 50 en 100cm bijvallen (lokaal ook nog meer) en daarmee komen we aardig in de buurt (of over) de 200cm. Elders mag men in de hogere delen rekenen op 20 tot 50cm. In de westelijke en met name noordwestelijke Alpen waar de meest koude lucht zal binnenstromen kan er boven de 900 a 1100 meter eveneens een sneeuwdek van 10 tot 15cm worden gevormd. Vooral in de bergen zullen de enorme hoeveelheden Neuschnee door de stormachtige wind sterk worden vervracht en waarmee het lawinegevaar dus sterk zal toenemen.

Neerslag (sneeuw) vandaag

.......en voor morgen

Volgende Südstaufase in de maak
Morgen donderdag is de grote "Spuck" voorbij en kan de atmsofeer langzaam weer wat tot rust komen. In het westen klaart het op en wordt het droog. In de oostelijke Alpen houdt de Südstau ook dan echter nog aan maar verliest geleidelijk wel aan kracht. Het zwaartepunt wordt dan rondom Ost Tirol (zuid Tirol) berekend. Vrijdag in het westen en oosten kans op wat regen en boven de 1500 tot 2000 meter sneeuw, elders meest droog en afwisselend opklaringen. Het weekend laat zich dan weer van een stuk vriendelijkere kant zien. Opklaringen en wolken bepalen het weerbeeld, in de dalen kans op Hochnebel. Zondag en maandag bouwt zich een volgende Südstau situatie op, de bewolking neemt weer toe en vervolgens gaat het aan de zuidkant opnieuw aanhoudend en intensief regenen en hogerop sneeuwen. Hoe deze ontwikkelingen in detail zullen gaan verlopen (sneeuwvalgrens, hoeveelheden neerslag) is nog onzeker.


Volgende week opnieuw Südstau ?!!

Op de langere termijn lopen de modellen steeds verder uit elkaar en daarmee wordt dus ook de onzekerheid een stuk groter. Het ECMWF komt met meer hogedruk vanuit west Rusland op de proppen (zonder dat het meteen echt koud wordt omdat de hoogtestroming nog zuidoost zal zijn). Het GFS kiest meer voor de variant met Atlantische depressie en hoogtetrog.


ensembles GFS (prikpunt) Graubünden

De komende dagen meer hierover. Tot zover voor vandaag, fijne dag en tot morgen of in de reacties. Ciao vanuit Oberwallis Termen, 5.0 graden (dalend) en het plenst.


Wij ontvangen graag actuele foto's vanuit de sneeuw. Mail deze naar foto@sneeuwhoogte.nl


Waarschuwingen -Föhnstorm bergen, intensieve neerslag Alpenzuidkant-


Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)

Geen opmerkingen: