Bovenstaande foto is gisteren genomen in de Franse Alpen in de omgeving van Rochers des Enclaves (Savoie). Met veel zon en prima sneeuwcondities perfecte omstandigheden vooral in het hooggebergte. De komende dagen zal de zon het moeten hebben van de momenten tussen de storingen door. Het is de gehele week wisselvallig weer. Ook vanmorgen lijkt het er sterk op dat het gisteren al beschreven scenario gaat uitkomen. Zowel het ECMWF als ook het GFS simuleren vanaf vrijdag een overgang naar markant kouder en wrs aanhoudend onbestendig weer. Neerslag gaat vanaf zaterdag niet alleen in de Alpen maar ook in de Duitse middelgebergtes (Sauerland) geleidelijk tot in de laagste dalen in de vorm van sneeuw vallen. Daarnaast zijn de neerslaghoeveelheden ivgl met gisteren vooral door GFS sterk opgehoogd. (jawel, opgehoogd). Opvallend daarbij de grote neerslaghoeveelheden welke opnieuw voor de westelijke Alpen worden berekend. Als je de kaarten ziet lijkt het wel een kopie van vorige week ! Straks meer hierover.
Gisteren hadden vooral de noordelijke Alpen te maken met veel bewolking behorende bij een zwakke storing welke aldaar was vastgelopen. Het was meest bewolkt en af en toe viel er wat regen en boven de 1400 tot 1600 meter sneeuw. Veel had het allemaal niet te betekenen. Het bewolkte en vochtige weer, in het Duits aangeduid met "trübe" zal ook vandaag het weerbeeld in de noordelijke Alpen bepalen. Het is hier meest bewolkt en af en toe valt nog wat neerslag uit de bewolking. Hoe meer naar het zuiden en ook inner-alpin hoe minder bewolking en meer zon. Zo was het gisteren en ook in deze gebieden prima wintersportweer en was het een genot op de nog rustige pistes een afdaling te pakken. Ook in het Sauerland kon men gisteren genieten van de sneeuw. Aanvankelijk zag het er somber uit maar in de nacht van vrijdag op zaterdag viel er 5 cm sneeuw bij en dit was genoeg om 4 liften op te gooien.
Foto 10 december Zermatt; perfecte omstandigheden, verse sneeuw, weinig wind, niet koud
De zondag start met lichte tot matige vorst, in de hoger gelegen dalen lokaal ook strenge vorst. Onder invloed van een overtrekkend zwak tussenhoog krijgt de zon ook naar het noorden toe wat meer speelruimte. Met een tijdelijk opkomende "Bise" zijn de Alpendalen gevoelig voor (opkomende) hardnekkige mist of laaghangende bewolking. Op nadering van een storing (koufront) neemt de wind geleidelijk toe en draait naar westelijke richtingen, de noordkant van de Alpen krijgt te maken met een zwakke zuidföhn. In de loop van de maandag(nacht) neemt vanuit het westen de bewolking snel toe. De zuidföhn komt tot liggen en van west naar oost gaat neerslag vallen.
Het koufront maandag is de eerste in een rij van 3 welke deze week de Alpen steeds weer van neerslag zullen voorzien. Woensdag volgt het tweede en vrijdag het derde. Omdat ik gisteren al uitgebreid ben in gegaan op de ontwikkelingen van deze week en om niet in herhalingen te vallen (anders wordt het zo'n "langweilig" geheel) wil ik vandaag niet dieper op de details ingaan. Algemeen kunnen we stellen we deze week met een sterk wisselvallig weerbeeld te maken gaan krijgen. Afwisselend koude en zachtere luchtmassa's begeleid van neerslag zullen de Alpen passeren. Tussen de bedrijven door kan de zuidföhn dan wel noordföhn een vinger in de pap hebben waardoor het vooral aan de noordkant tijdelijk ook flink zachter zal zijn. De zuidkant kan met noordföhn periodiek profiteren van betere momenten. De sneeuwvalgrens pendelt al naar gelang koudere dan wel zachtere lucht tussen de 1000 en 1500 meter. Dinsdag kan deze zelfs tijdelijk stijgen tot 1800 a 2000 meter.
ECMWF ensembles (50 members) T850 hPa (temp op 1500 meter hoogte) prikpunt inner-alpin Zwitserland. Goed te zien de warme en koude fases. De dikke zwarte lijn (met pijlen) is het gemiddelde van de 50 ensemble berekeningen (de meest wrs. trend). De zwarte gestippelde lijn het langjarig gemiddelde
De neerslaghoeveelheden die deze week gaan vallen worden door de modellen nog verschillend berekend. Spitzenreiter is vanmorgen het GFS, dit heeft in vergelijk met gisteren de neerslaghoeveelheden sterk opgehoogd. Vooral de westelijke Alpen kunnen zich gaan opmaken voor veel neerslag die boven de 1500 durchweg als sneeuw zal vallen. Het model gaat uit van neerslag hoeveelheden dit in de Franse Alpen en westelijke Zwitserse Alpen oplopen tot lokaal 120 mm ! Ook het Europese model ECMWF berekent de meeste neerslag voor de westelijke Alpen en ook hier zien we aanzienlijke hoeveelheden die tot zaterdag zijn opgelopen tot lokaal 50 a 70 mm. Dit zijn neerslag hoeveelheden die in het hooggebergte zonder problemen 100 tot 150 cm sneeuw gaan opleveren. Beneden de 2000 meter zal de totale hoeveelheid sneeuw deze week beduidend minder uitpakken. Dit komt enerzijds doordat een groot gedeelte van de neerslag voor het koufront uit in de warmere lucht valt en anderzijds door de zachtere lucht (dinsdag-vrijdag) welke het sneeuwdek deels weer doet slinken dan wel samenvallen. Het door ons gebruikte hoogresolutie model WRF is voor de komende 5 dagen nog wat terughoudend (op zich niet verkeerd gezien ook de langere termijn). Ik verwacht echter dat ook WRF de komende dagen de neerslag nog naar boven toe zal bijstellen.
WRF met neerslaghoeveelheden tot donderdagavond, morgen verwacht ik ook hier rode dan wel bruine kleuren
En de koek is nog niet op; vanaf vrijdag volgt dan de reeds eerder aangekondigde markante verandering in het stromingspatroon welke vanaf donderdag in de steigers wordt gezet. Een actieve depressie donderdag nog op de westelijke Atlantische Oceaan trekt ten noorden van Engeland naar Scandinavië alwaar het systeem het komende weekend wordt verwacht. Tussen het Azorenhoog met een uitloper naar IJsland en de koude vortex boven Scandinavië wordt steeds koudere maritiem-polaire dan wel en arctische lucht naar het zuiden getransporteerd. In alle hoogtes wordt het markant kouder. In het weekend vriest het op circa 5000 meter een graad of 35. Ook in de bergen is het dan, mede ook door de harde wind, venijnig koud. Ga uit van -20 °C op 3000m, - 10 °C op 2000m en - 5°C op 1500m.
ECMWF met winterse constellatie as weekend
Ook kan in het weekend met de krachtige noord tot noordwestelijk hoogtestroming steeds weer sneeuw dan wel sneeuwbuien gaan vallen. De hoeveelheden zijn nog niet zeker, veel zal afhangen van de precieze aanstroming, kleinere verstoringen dan wel randstoringen en mogelijk ook Genuacyclogenese. Vanmorgen berekende het ECMWF incl. het volgende weekend voor bv de westelijke Alpen lokaal tot 150 mm neerslag, dus uitgaande van de 70 mm die we tot vrijdag al hadden zijn dit nogmaals 80 mm erbij ! Maar zoals gezegd, voor wat betreft de neerslaghoeveelheden voor het komende weekend moeten we nog een slag om de arm houden. Potentie tot een volgende dump in het gehele Alpengebied is echter aanwezig !
De ontwikkelingen na het weekend zijn nog enigszins onzeker. Wel zijn er aanwijzingen die erop kunnen duiden dat de winter zich verder zal gaan verscherpen. Opvallend zijn oa de luchtdrukstijgingen naar het noorden toe. ECMWF laat mooie warmluchtadvectie (WLA) zien boven het midden van de Atlantische Oceaan richting IJsland. Deze WLA zal de hoogterug verder versterken waardoor we te maken gaan krijgen met een klassieke winterse blokkade dan wel Scandinavië hoog ! (kaart hieronder)
Mochten deze ontwikkelingen zoals het ECMWF dit simuleert gaan plaatsvinden (ik acht de kans daarop best groot), staan we aan de vooravond van een echte winterse periode in grote delen van Europa ! Voor de "laaglanders" alvast het advies om op zoek te gaan naar de schaatsen. De wintersporters zullen vooral gebaat zijn met warme kleding. Tot zover en hopelijk morgen meer winterse ontwikkeling in het Alpenweerbericht. Ciao vanuit een zonnig Oberwallis
Meer weer op mijn ; Weersite
New; Alpenweer Twitter
©Johann Geers / ©Sneeuwhoogte.nl
2 opmerkingen:
Zeer mooie verwachting. Wij lezen je berichten via onze website (http://www.weatherservice.be) met heel veel belangstelling!
Dank
Dank voor de pos. feed-back !
Helaas de komende 2 dagen wegens pers. omstandigheden geen update van mijn hand. Vanaf woensdag dan als het allemaal mee zit weer vol er tegen aan en hopelijk met pos. winterse ontwikkelingen ! (goede hope)
Ciao vanuit Oberwallis
Johann
Een reactie posten