maandag 5 april 2010

Dinsdag mooi en zacht, woensdag nieuwe storing

Termen maandagmiddag 12h00,

Het koufront welke zaterdag en zondag het weer in de Alpen beïnvloede gaf grote verschillen in het weer. Terwijl het in het westen van de Alpen, en later in ook in de centrale Alpen lange tijd regende en sneeuwde bleef het op andere plaatsen alsmede in Oostenrijk veel langer droog dan verwacht. Oorzaak voor de vertraging en grote verschillen in het weer vonden we terug in een apart lage druk gebied boven het noorden van Italië wat de passage van het koufront vertraagde en het het een slepend karakter kreeg. Hierdoor kon het op sommige plaatsen langdurig en intensief regenen en sneeuwen en op andere plaatsen bleef het door een aanhoudende zuidelijk föhn grotendeels droog.
Inmiddels ligt de depressie met de daarbij behorende fronten boven de Adriatische Zee en komen de Alpen geleidelijk onder invloed van een uit het westen oprukkend hogedrukgebied.
Vandaag kan het vooral in de Nordstau van de noordelijke Alpen nog sneeuwen. Zwaartepunt van de neerslag ligt in daarbij de Oostenrijkse en Italiaanse Alpen welke nog met de invloed van de bovengenoemde depressie te maken hebben. In de westelijke Alpen is het droog het droog en schijnt de zon volop. Er staat in de bergen een stevige wind welke geleidelijk in kracht zal
afnemen.


Satellietfoto Alpen


Zonnig Courchevel (1850m)


Mooie opklaringen boven de Walliser Alpen, Bettmeralp, (2000m)

Met nog lokaal sneeuwval tot onder de 1000 meter in Oosternrijk, Schnepfau, Bregenzerwald (734m)Het hoog ligt vandaag en morgen met centrum boven de Alpen en zal een duidelijke weer verbetering geven. Met een naar zuid draaiende hoogtestroming komen we vanaf morgen tevens in veel zachtere terecht en wordt het met veel zon voorjaarsachtig warm. Vooral dinsdag belooft een prachtige dag te worden met temperaturen die oplopen tot 15 a 20 °C.

GFS dinsdag met hoog boven de Alpen

Woensdag en donderdag opnieuw sneeuw
Zoals we echter de laatste tijd echter gewend zijn trekt ook dit hoog over de Alpen naar het oosten weg en maakt de weg vrij voor een volgende storing (hoogte trog) die voor woensdag op eht programma staat. In de nacht van dinsdag op woensdag neemt de bewolking vanuit het westen opnieuw toe en in de westelijke Alpen gaat het regenen en boven de 1200 a 1000 meter sneeuwen. Woensdag en ook donderdag zien we een bel koude lucht vanuit de hoogte trog afgesnoerd worden boven de Alpen. De lucht is vooral op grotere hoogte flink koud en zorgt ervoor dat de instabiliteit op woensdag en donderdag flink opleeft. In de loop van donderdagmiddag gaat de activiteit door toenemende hogedruk invloed vanuit het westen er langzaam uit. Het wordt droog en de zon zal steeds meer ruimte gaan krijgen.

GFS as donderdag, storing met neerslag ligt over der AlpenNeerslag Alpen komende 4 dagen


De weersverbetering wordt ingeluid door een opbouwend hogedrukgebied welke positie in neemt boven het zee gebied tussen Engeland en IJsland en daar stationair wordt. Met een naar noord tot noordoost draaiende stroming gaat zien we in grote delen van Europa een overgang naar rustig hoge druk weer met veel zon. De temperaturen bewegen zich daarbij op een gematigd niveau. Met de al vrij sterke april zon zal het dan buiten voorjaarsachtig aanvoelen.

Zoals ik al eerder opmerkte is de positie van het hoog voor de Alpen landen echter niet optimaal. Storingen welke aan de zuidflank van het hoog vanuit het noordoosten worden aangevoerd kunnen steeds weer zorgen voor meer bewolking met zelfs wat neerslag. In het verdere verloop, en dan praat ik over de langere termijn vanaf maandag volgende week, zien we vanuit het noordoosten opnieuw een uitbraak van vochtige arctische luchtmassa's richting oost en centraal Europa op gang komen. In hoeverre deze koude lucht de Alpen zal gaan bereiken is nog onzeker en het zal aankomen op de precieze positie van het hoog boven Engeland. Voor wat betreft een overgang naar standvastig lenteachtig weer in de Alpen ben ik dus "nach wie vor" nog zeer sceptisch.

GFS voor woensdag 14 april, hoogte laag met koude instabiele lucht boven de Alpen
Tot zover

Meer weer op mijn -> Weersite


Ciao Johann

Geen opmerkingen: