zaterdag 3 april 2010

Vanuit het westen opkomende neerslag

Termen zaterdagochtend 11h00,

Korte update.

Gisteren was het in grote delen van de Alpen een prachtige dag met veel zon. Een zwakke storing gaf gistermiddag met name in de westelijke Alpen nog wat neerslag met sneeuw boven de 1000 meter. Een opkomende zuidföhn drong de neerslag echter naar het noorden terug waardoor de neerslagzone niet verder dan tot de Jura kon oprukken.

Satellietfoto Alpen vanmorgen
Vandaag beginnen de Franse en Zwitserse Alpen de dag op veel plaatsen nog met een (waterig) zonnetje, in Oostenrijk schijnt nog volop de zon. Met föhn kan de temperatuur in de föhn gevoelige dalen oplopen tot 10 a 15 °C.

Föhnige opklaringen boven de Aletschgletsjer en Riederfurka (Oberwallis)Op nadering van een koufront neemt de bewolking wordt vanuit het westen verder toe en in de namiddag en avond gaat het regenen en sneeuwen. Na föhn einde breidt de neerslag zich verder naar het oosten over de Alpen uit. Zondagnacht en ochtend krijgen de westelijke en zuidelijke Alpen met deels intensieve neerslag te maken. Morgen overdag verplaatst het zwaartepunt van de neerslag zich tot over de oostelijke Alpen. De sneeuwvalgrens ligt aanvankelijk rond de 1400 a 1200 meter, zakt in de loop van de nacht op zondag tot 1000 a 800 meter. Op uitgebreide schaal valt boven de 1000 meter 10 tot 30 cm sneeuw, in de (süd)Stau van de centrale Alpen 30 tot 50 cm en lokaal ook nog meer. In de bergen steekt een harde tot stormachtige wind op en met name tijdens de passage van het koufront kan de wind stormkracht bereiken.

Neerslag Alpen komende 48 uurMaandag verbetert het weer onder invloed van een tussen hoog, het wordt van west naar oost overal droog en de zon komt meer en meer tevoorschijn. Of de hoge druk ook in het verdere verloop in de Alpen voor een doorzettende weersverbetering zal gaan zorgen is nog onzeker.
De temperaturen handhaven zich op een gematigd niveau.


ECMWF voor 10 april
, aan de zuidflank van een hogedrukgebied met kern ten noorden van Engeland worden met een continentale stroming kleinschalige (hoogte)storingen richting de Alpen getransporteerd.
Meer weer op mijn -> Website

Ciao Johann

Geen opmerkingen: