Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

donderdag 1 april 2010

Vrijdag mooi, onbestendige Paasdagen

Termen donderdagmiddag 12h00


Vanmorgen tijdens het opstaan viel me de stilte buiten al op en meestal is dat een teken dat er een laag sneeuw ligt die de geluiden dempt. En inderdaad sinds vanmorgen 06h00 is het gaan sneeuwen en om een uur of elf kon ik 5 cm sneeuw meten bij een temperatuur van iets onder het vriespunt. Zelfs in het dal (Brig 640 meter) viel sneeuw. Ook in andere delen van de Alpen viel neerslag en plaatselijk sneeuwde of sneeuwt het nog tot 500 meter. (zie rondje webcams hieronder).Vrijdag mooi
De sneeuwval stond keurig op het programma voor vandaag en werd veroorzaakt door een frontensysteem behorend bij een depressie boven de Golf van Genua (bovenstaande kaart). Dit laag trekt in de loop van de dag via het oosten weg en wordt gevolgd door een tussen hoog.
De neerslag zal in de loop van de dag verder aan intensiteit afnemen en het wordt droog. Tegelijkertijd klaart het van het westen uit op. Uitzondering hierop vormen de zuidelijke centrale Alpen, hier kan de Südstau de komende uren nog toenemen. Vooral in zuid Tirol en de Dolomieten kan zo'n 20 tot 50 cm gaan vallen.

Webcam noordelijke Comomeer, met Südstau sterke sneeuwval vanaf 800 meterDoordat de Alpen in vrij koude lucht liggen kan vanacht bij een heldere hemel de temperatuur flink onderuit gaan en vooral daar waar sneeuw ligt kan het matig tot streng gaan vriezen. Vrijdag belooft na een koude start een hele mooie dag te worden. Met de vers gevallen sneeuw, niet al te hoge temperaturen en veel zon een perfecte dag om uw favoriete wintersport te beoefenen.
Tussenhoog morgen vrijdag pal boven de Alpen.
Tijdens het Paas weekend bevinden de Alpen zich tussen lagedruk boven Engeland en hogedruk boven de Middellandse Zee in een zuidwestelijk hoogtestroming. Door toenemende drukverschillen tussen de noord en zuidkant van de Alpen (zaterdagmiddag 7 hPA verschil) krijgen we vooral zaterdag te maken met zuidföhn. Zaterdagmiddag -avond föhn einde op nadering van het koufront.

Zondagavond, föhn einde met opkomend neerslag vanuit het zuiden en westen
Neerslag die zich vooral in het westen en zuiden al merkbaar maakt trekt daarna verder over de Alpen naar het oosten. De neerslag zal boven de 1000 a 1200 meter als sneeuw vallen en tot zondagavond kan er op uitebreide schaal 10 tot 30 cm sneeuw vallen. Ook dit keer valt de meeste sneeuw in de Stau van de centrale Alpen, hier kan lokaal opnieuw een halve meter sneeuw gaan vallen (kaart).

Neerslag Alpen komende 4 dagen


Tijdelijk zachter
Naar maandag toe komen we opnieuw onder invloed van een uit het westen oprukkend tussenhoog. Dit hoog trekt tot woensdag via de Alpen naar het oosten. Doordat hierdoor de stroming geleidelijk naar het zuiden draait gaan de temperaturen met opnieuw zuidföhn flink omhoog. Woensdagochtend nadert vanuit het noordwesten bewolking en neerslag. De temperaturen gaan opnieuw naar beneden en de sneeuwval grens daalt richting de donderdag tot circa 1000 meter. Hoeveel neerslag (sneeuw) er gaat vallen is nog enigszins onzeker.
Het Amerikaanse model GFS simuleert een koude en vochtige noordwestelijke hoogtestroming wat vooral in de Nordstau van de Alpen veel neerslag zou kunnen gaan opleveren. het Europese model ECMWF laat de trog met fronten veel minder ver tot over midden Europa doordringen en verblijven we meer onder invloed van hogedruk. Al met al dus nog vrij onzekere ontwikkelingen vanaf midden volgende week.

GFS bodemdrukkaart voor donderdag 8 april (koud en onbestendig)

Vergelijk ECMWF voor donderdag 8 april met hogedruk invloed (zachter en zon)

GFS Ensembles T850 hPA, de temperatuur op circa 1500 meter hoogte voor de centrale AlpenTen slotte nog een rondje webcams


Noordelijke Comomeer


Schnepfau, Bregenzerwald (734m)


Schmalegg, Kitzbühel (1080m)


Mittelberg, Zaferna-lift Kleinwalsertal (1420m)


Isola 2000 (2000m)

Meribel (1450m)


Gstaad, Berner Oberland (1050m)


Tot zover maar weer voor vandaag

Meer weer op mijn -> Weersite

Ciao Johann

Geen opmerkingen: