maandag 12 april 2010

Eerst nog koud en onbestendig, vanaf donderdag weersverbetering

Termen maandagochtend 11h00,

Het weer in grote delen van Europa en ook de Alpen wordt beïnvloed door een hoogtelaag (in het Engels zo mooi "Upper-Level-Low" en in het duits "Höhentief" genoemd). Een hoogtelaag kenmerkt zich vooral door lage temperaturen in de hogere luchtlagen. Zo zien we op circa 5000 meter hoogte temperaturen tussen de - 30 °C en - 35 ° ). Het hoogtelaag, momenteel met kern pal boven de centrale Alpen, trekt via de zuidflank van een krachtig en lang gerekt hoog boven de Atlantische Oceaan, Engeland en Scandinavië, langzaam naar het zuidwesten en zal onder geleidelijke afzwakking nog tot donderdag het weer in de Alpen beïnvloeden.


Hoogtelaag (ULL) vandaag boven de AlpenTer vergelijk de actuele isobaren kaartTypisch voor een hoogtelaag is ook de onstabiele atmosfeer op grotere hoogte. Wordt daarbij de koude atmosfeer ook nog eens opgewarmd door de al warme april zon dan triggert dit de vorming van stapelwolken die vooral later op de dag het buien stadium zullen bereiken. In de zomer staat dit weer garant voor de typische onweer en plensbuien met lokaal veel neerslag. In de meteorologie wordt die verschijnsel "convectie" genoemd. Een leuk artikel hierover is te vinden op de weersite van MeteoConsult (Weer.Nl)

Sneeuw tot onder de 1000 meter
Omdat we ons in vrij koude (op 1500 meter vandaag in de centrale Alpen temperaturen van -3 tot -5 °C) en relatief droge lucht bevinden zal het met de activiteit wel meevallen. De neerslag valt in de koude lucht tot onder de 1000 meter als sneeuw. Zo werd gisteren met name in Oostenrijk en Zwitserland sneeuw gemeld tot in de dalen. Lokaal sneeuwde het zelfs tot circa 500 meter hoogte. In de Stau van de bergen viel er plaatselijk zo'n 10 tot 20 cm Neushnee, genoeg om de veelal bruine pistes onder de 2200 meter weer een winters karakter te geven.

Piste Rosswald (2000 meter, Oberwallis) gistermiddag


vanmorgen na 10 cm sneeuw afgelopen avond en nacht


Niet alleen in de Alpen viel sneeuw, ook de 1275 meter hoge Feldberg in het Schwarzwald (zuid Duitsland) werd voorzien van een verse witte laag
.
De komende 2 a 3 dagen zal in het huidige weerbeeld niet veel veranderen. Opklaringen worden vrij snel afgestraft door de vorming van stapelwolken en vooral 's middags kan het lokaal regenen en boven de 700 meter sneeuwen. De temperaturen zullen naar het midden van de week toe geleidelijk wat winst kunnen boeken en woensdag ligt de sneeuwval grens rond de 1000 meter. Ofschoon er geen grotere neerslaghoeveelheden zullen gaan vallen kan er op de hogere pistes lokaal hier en daar toch nog zo'n 20 tot 30 cm Neuschnee bij elkaar gesprokkeld worden. Beneden de 2000 meter zal het door de al krachtige straling nauwelijks of slechts tijdelijk tot enige Neuschnee komen.


Neerslag Alpen komende 3 dagenVanaf donderdag zachter.
Vanaf donderdag neemt de invloed van het hoog boven Engeland toe en de temperaturen zullen met veel zon in alle hoogtes verder oplopen. Ook het komende weekend staat in het teken van veel zon en voorjaarsachtige temperaturen. In hoeverre storingen vanaf begin volgende week het hogedrukbolwerk zullen gaan ondermijnen is nog onzeker.


GFS voor as zaterdag, onder invloed van hogedruk zacht en zonnigGFS ensembles met duidelijke opwarming in 850 hPa (1500 meter) als ook in 500 hPa (5000 meter)

Tot zover

Meer weer op mijn -> Weersite

Ciao Johann

Geen opmerkingen: