donderdag 22 april 2010

Zomerse ontwikkelingen

Termen donderdagavond 19h00,

De komende dagen krijgen we te maken met een geleidelijke overgang naar warmer weer met temperaturen die op uitgebreide schaal zomerse waarden zullen gaan bereiken.


Azorenhoog
Het hogedrukgebied boven de Azoren zal zich in de komende dagen tot over grote delen van Europa gaan uitbreiden. Met een zuidwestelijke hoogtestroming wordt dan in alle hoogten toenemend zachtere, sub-tropische lucht, naar het noordwesten getransporteerd.
Het ziet er naar uit dat de Alpenlanden ook op de langere termijn onder invloed van hogedruk zullen liggen. Zondag zien we kernen van hogedruk boven het zuiden van Frankrijk en de Baltische Staten. Tegen het midden van de volgende week verplaatst het zwaartepunt van de hogedruk zich meer naar het oosten van Europa en wordt nog iets warmere lucht vanuit het zuiden aangevoerd.


Vooruitzichten MeteoSchweiz
, gemiddelden van boven de 20 °C voor de komende dagen. Midden volgende week wellicht dan nog warmer met temperaturen oplopend tot boven de 25 °C.Het blijft de komende dagen meest droog met veel zonneschijn. Enkel de zuidelijke Alpenlanden kunnen onder invloed van storingen boven de Middelandse Zee te maken krijgen met wat meer bewolking en een lokale regenbui. Op zondagavond zou een kleine storing welke zich van het westen van Duitsland tussen de kernen van hogedruk door wurmt tijdelijk overal voor wat meer bewolking en neerslag kunnen zorgen.

GFS voor woensdag volgende week. Hogedruk boven grote delen van Europa, met een zuidwestelijke hoogtestroming wordt vanaf begin volgende week warme lucht vanuit de Middellandse Zee naar het noorden getransporteerd.
Zomers warm
Zoals gezegd bewegen zich de temperaturen voor de tijd van het jaar op een heel aangenaam niveau. In de dalen zullen de temperaturen tot boven de 20 °C stijgen en ook in de bergen wordt het vrij warm. De vorstgrens ligt meest tussen de 3000 en 3500 meter.
Na een een tijdelijk temperatuur dipje op maandag, veroorzaakt door de bovengenoemde storing, wordt het begin volgende week opnieuw warmer. Met veel zon kunnen de temperaturen rond het midden van de week lokaal tot boven de 25 °C stijgen.


Webcam Belalp Oberwallis vanmiddag. langzaam maar zeker moet de sneeuw steeds meer terrein prijsgeven.Mogelijk dat rond de maand wisseling van het noordwesten uit storingen tot over de Alpen kunnen doordringen. Het wordt dan onbestendig en de temperaturen gaan weer naar beneden.
Dit scenario is echter nog onzeker.


GFS ensembles T850 hPa (temperaturen op circa 1500 meter hoogte)Tot zover.

Meer weer zoals altijd op mijn -> Weersite

Volgend winter seizoen weer dagelijkse update

Met het einde van dit wintersport seizoen is er ook een een einde gekomen aan de dagelijkse Alpenweer updates. De weer updates zullen met ingang van het volgende winter(sport) seizoen weer dagelijks te lezen zijn. Zodra er zich belangrijke of interessante weer ontwikkelingen voordoen dan zal ik hiervan melding maken.

Mochten er nog suggesties, wensen of vragen met betrekking tot de Alpen weerpraat zijn laat het dan even weten. Een ieder bedankt voor de interesse en feedback en wellicht tot het volgende winterseizoen.

Een ieder een fijne (zomer)tijd gewenst.Ciao Johann

Geen opmerkingen: