zondag 15 augustus 2010

Veel neerslag in Alpen afgelopen 24 uur

Termen zondagochtend 10h00,

Een actief "hoogtelaag" (koude-put) in combinatie met een zgn "bodemlaag", trok sinds gistermiddag en de afgelopen nacht via noord Italie over de Alpen naar het noorden en gaf lokaal erg veel neerslag. Zo werd in het noorden van Italie (Piemont) lokaal maar liefst 140 mm geregistreerd. Ook in Zwitserland was het door toe doen van het laag erg nat en viel er op uitgebreide schaal 60 tot 90 mm regen. De meeste regen viel in Zollikofen (Bern), hier werd tot vanmorgen 90 mm afgetapt. Ter vergelijking: het langjarige gemiddelde voor de hele maand augustus bedraagt 113 mm !

Satellietfoto hoogtelaag gistermiddag


Flink afgekoeld

Door de neerslag afkoeling en het instromen van wat koudere lucht achter het front gingen de temperaturen ook flink naar beneden. De laagste temperatuur werd vanmorgen geregistreerd in de Solvayhütte SAC op 4003 meter met een temperatuur van - 6.5 °C. Algemeen ligt de nu lgraden grens in de zwitserse Alpen momenteel rond de 2500 meter en tot op een hoogte van 2300 meter zijn de bergtoppen met een verse laag sneeuw van 20 tot 40 cm bedekt.


Winterse omstandigheden omgeving Zermatt
Gornergrat (Matterhorn)Zermatt RothornHitte in aantocht

Het kille herfstweer met sneeuw op de hogere toppen zal echter maar van korte duur zijn.
Vanaf dinsdag zien we een uitgebreid complex van lage druk boven Engeland liggen, tegelijkertijd neemt vanuit het zuidwesten een hoog bezit van grote delen van zuid en midden Europa. Tussen beide weersystemen wordt met een zuidelijke hoogtestroming zeer warme (hete) lucht vanuit noord Afrika richting zuid Europa en de Alpen getransporteerd.
De temperaturen zullen (wellicht voor de laatste keer deze zomer) nogmaals kunnen gaan oplopen tot ver boven de 30 °C.


Tot zover

Meer weer op mijn -> Weersite

Ciao Johann

Geen opmerkingen: