vrijdag 10 december 2010

Sneeuw in Oostenrijk , maandag opnieuw verscherping vorst

Termen zaterdagochtend 10h00,


De winter heeft grote delen van Europa in zijn greep. Ofschoon van het noorden uit tijdelijk wat vochtigere en minder koude lucht over west Europa uitstroomt betekent dit niet het einde van het winterse weer. Integendeel, het is slechts een tijdelijke verslapping van "Koning Thialf".

De oorzaak van de "verslapping" moeten we zoeken bij een kleine depressie welke de komende 24 uur van zuid Scandinaviƫ richting Polen trekt. Het bijbehorende warmtefront zal vooral in het oosten van Duitsland, Polen en in het bijzonder aan de noordkant van de Oostenrijkse Alpen veel neerslag gaan geven. Wel is het zo dat door de wat warmere lucht welke vooral in de hoogte binnenstroomt de sneeuwvalgrens daar zal stijgen. Beneden de 800 tot 500 meter het later dan ook gaan regenen of ijzelen.


Radar, Nordstau in OostenrijkOok het (noord)oosten van Zwitserland pakt nog iets van de sneeuwstoring mee. Zoals gezegd is de meeste sneeuw echter bestemd voor Oostenrijk. Hier gaat met name vandaag nog een dik pak bijvallen. Vanmorgen kreeg ik al meldingen binnen vanuit Oostenrijk waar het al enige tijd flink sneeuwt. Innsbruck melde vanmorgen 20 cm en Jensbach in Tirol kwam tot respectabele 43 cm Neuschnee.

Verse sneeuw vanmorgen ook in Schwanden (680m) oost ZwitserlandKou verscherpt zich
Begin volgende week trekt het laag naar oost Europa weg. De noord tot noordoostelijke stroming neemt weer in kracht toe en zeer koude lucht overspoelt grote delen van Europa als mede ook de Alpen. Door de noordelijke hoogetstroming kan het aan de noordkant van de Alpen steeds weer wat sneeuwen. Omdat de lucht echter een stuk droger is zullen de neerslaghoeveelheden duidelijk minder zijn dan vandaag. Rond de 14 en 15 december wordt het hoogtepunt van de koudegolf bereikt. Het vriest dan in de Alpen ook overdag meest matig en in de nachten streng tot zeer streng.

Neerslag Alpen komende 3 dagenMinder koud, toenemende sneeuwkansen
Tegen het einde van de week en in het volgende weekend zien we een depressie vanuit ScandinaviĆ« wat verder naar het zuiden afzakken. Dit systeem is vooral op grotere hoogte gevuld met zeer koude lucht. Zo zien we dan op het vlak van 500 hPa (circa 5 km) temperaturen van -42 °C. Tevens trekt donderdag /vrijdag een storing via de west kust van Noorwegen naar Denemarken. Een uitgebreid neerslaggebied zal donderdagnacht en vrijdag van het noorden uit via de Alpen naar het zuiden trekken. Ditmaal lijkt het erop dat ook de westelijke Alpen sneeuw van betekenis zullen gaan krijgen. Voor precieze details hieromtrent is het echter nog te vroeg.


GFS voor donderdag -vrijdag, sneeuwstoring nadert vanuit het noorden de Alpen

Door bovenstaande ontwikkelingen zien we dat de noordelijke hoogtestroming geleidelijk plaatsmaakt voor een meer (noord)westelijke hoogtestroming. Hiermee wordt de aanvoer van de heel koude arctische lucht uit het hoge noorden afgesneden waardoor de scherpe kantjes van de vorst eraf gaan. Voordeel van deze ontwikkeling is echter wel dat de Alpen, en dan met name de Zwitserse en Franse Alpen zich kunnen verheugen op meer sneeuw.GFS zaterdag 18 december , depressie met zeer koude bovenluchten (paars) boven west Europa.
Zover is het allemaal nog niet en we zullen de volgende kaarten moeten afwachten of alles inderdaad zo gaat verlopen. Mocht er iets gaan veranderen op de langere of kortere termijn dan zal ik via ***updates *** hiervan melding maken.

Tot zover maar weer...........


Meer weer op mijn ; Weersite


Ciao voor nu Johann

Geen opmerkingen: