donderdag 9 december 2010

Winters, zaterdag veel sneeuw oostelijke Alpen

Termen donderdagavond 18h00,

Met overtuiging kon de afgelopen nacht koude lucht aan de achterkant van een naar Polen wegtrekkende depressie van het noorden uit opnieuw de Alpen veroveren. In alle hoogtes is het ondertussen een graad of 10 tot 15 °C afgekoeld. Veel neerslag heeft het koufront niet gegeven, enkel in de Nordstau van de centrale en oostelijke Alpen kon hogerop 10 tot 30 cm vallen. Op veel plaatsen viel de neerslag voordat de koudere lucht arriveerde gewoon in vloeibare vorm.

Isobarenkaart voor morgen zaterdag 10 decemberTen zuiden van de Alpen alsmede ook in grote delen van de westelijke Alpen kwam het ├╝berhaupt niet tot Stau effecten en bleef het, mede door een zeer krachtige noordelijke hoogtestroming en deels stormachtige noorden winden, gewoon droog. Ook hier in Oberwallis viel nauwelijks neerslag en vanmorgen kon ik schamele 1.8 mm regen registreren. Daarmee blijft ook de sneeuwarmoede hier op veel plaatsen gewoon voortbestaan en is het tot op een hoogte van 1200 a 1500 groen wat de klok slaat.


Avondstemming Grindelwald (CH), echter ook hier weinig Neuschee gevallenVandaag was het, mede door een harde en hogerop deels stormachtige wind koud, het klaarde vooral inner-alpin en ten zuiden van de Alpenhoofdkam mooi op.


Zaterdag veel sneeuw Oostenrijk
Zoals ik de laatste dagen al schreef kunnen met name de oostelijk Alpen zich gaan opmaken voor langer aanhoudende en deels intensive sneeuwval vanaf vrijdag. Deze sneeuwval wordt veroorzaakt door een warmtefront welke tijdens het weekend via de oostelijke Alpen naar het zuiden koerst. Ofschoon de koers van de storing ietwat oostelijker wordt berekend verwacht ik met name op zaterdag veel sneeuw in de Stau van de centrale Oostenrijkse Alpen. Ook zondag en maandag kan het nog sneeuwen wrs dan minder intensief. Door het instromen van wat zachtere lucht wordt het vooral in de hoogte tijdelijk minder koud. Het zal echter in de onderste atmosfeer door weinig wind voldoende koud blijven voor sneeuw tot in de dalen. Ook de oostelijke Zwitserse Alpen krijgen vanaf morgen meer bewolking waaruit met name zaterdag wat sneeuw kan gaan vallen. Elders blijft het droog en afgezien van enkele wolken of wolkenvelden meest zonnig.

GFS voor as zaterdag, sneeuwstoring (warmtefront) nadert de oostelijke AlpenNeerslag Alpen komende 4 dagen
Woensdag sneeuwkansen westelijke Alpen
Woensdag lijkt een volgende storing met zeer koude lucht in de hoogte (koudeput) vanuit het noorden op een wat westelijkere koers de Alpen aan te doen. Vooral op donderdag kan dit sneeuw gaan opleveren in de westelijke Alpen (Zwitserland en Frankrijk). De precieze koers en uitwerkingen van het hoogtelaag zijn nog enigszins onzeker gezien de wat langere verwachtingstermijn. Dit scenario wordt nu echter voor de 2 e dag door de modellen berekend en ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat de westelijke gebieden vanaf het midden van volgende week sneeuw van betekenis zullen gaan krijgen. Ook nu weer volgt vanuit het noorden tijdelijk iets minder koude lucht, van dooi kan echter geen sprake zijn en de neerslag zal vrijwel overal in de vorm van sneeuw vallen.

GFS voor as donderdag, sneeuwstoring nadert de AlpenWinter houdt aan
Na deze storing komt aan de oostflank van een blokkadehoog boven de Atlantische Oceaan en Groenland de weg vrij voor nog koudere arctische luchtmassa's uit het hoge noorden. Storingen die in de hoogtestroming zijn opgenomen zullen periodiek de sneeuwvalkansen sterk doen toenemen.

***Update 2300***

Ook ECMWF blijft onvervalst winters, wel is de stroming bij dit model meer noordoost en daardoor stukken "droger" dan het GFS model. De laatste GFS uitdraai van vanavond 23h00 laat wel weer de sneeuw voor donderdag zien voor de westelijke Alpen. Morgen maar weer eens verder vervolgen.

Gute Nacht....


Meer weer op mijn ; Weersite

Ciao Johann
Geen opmerkingen: