zondag 12 december 2010

Zeer koud, vrijdag ook sneeuw westelijke Alpen

Termen zondagochtend 11h00,

Tussen hogedruk boven de Atlantische Oceaan en een depressie boven Polen wordt met een naar noordoost draaiende hoogtestroming zeer koude arctische lucht naar Europa getransporteerd.

Na een tijdelijk verzachting op een warmtefront welke gisteren overtrok gaan de temperaturen de komende 48 uur flink onderuit, in vergelijking met gisteren zal het zo'n 15 tot 20 °C worden. Overigens gaf het front gisteren geheel volgens de verwachting veel sneeuw in de nordstau van de oostelijke Alpen, lokaal werd er 40 tot 60 cm gemeten. Door het instromen van de iets zachtere lucht steeg de sneeuwvalgrens daar gisteren tot 500 a 900 meter. Zoals gezegd, dit is slechts tijdelijk.

Foto uit Lofer (Salburgerland) waar gisteren een kleine halve meter sneeuw viel
(met dank aan Rob (LandhausSonnheim)
Zon in het zuiden, bewolking met sneeuw in het noorden
De komende dagen zien we nog steeds een tweedeling in het Alpenweer. Door de noordelijke tot noordoostelijke aanstroming is het ten zuiden van de Alpenhoofdkam prachtig wintersportweer met veel zon. Ook de westelijke Alpen doen daar goed aan mee. De oostelijke Alpen houden meer bewolking en blijven gevoelig voor storingen. Daar kan het de komende dagen in de Nordstau van de Alpen ook steeds weer sneeuwen. Ook vandaag kan er in dezelfde gebieden die gisteren al een lading sneeuw kregen, opnieuw 15 tot 30 cm gaan vallen. Tot en met donderdag is 30 tot 50 cm zeker haalbaar.

Satellietfoto Alpen vanmorgen, mooi is de tweedeling tussen noord en zuid te zienSneeuwval vanmorgen in Filzmoos, Salzburg (1057m)Sonne pur Courchevel(1850m)


Sneeuw vrijdag

Vanaf donderdag gaat er echter het een en ander veranderen. In de omgeving van Spitsbergen ontwikkelt zich woensdag een depressie. Deze depressie, gevuld met zeer koude lucht, trekt vervolgens in een rap tempo via de westkust van Noorwegen naar het zuiden en wordt zaterdag met zijn kern boven de Noordzee en Engeland berekend (kaart hieronder). Het bijbehorende frontensysteem met neerslag bereikt donderdagavond de Alpen en zal vooral op vrijdag sneeuw van betekenis kunnen gaan geven in de westelijke Alpen. Gezien de koers van het systeem zullen de oostelijke Alpen ditmaal geen of slechts weinig sneeuw krijgen.


GFS vrijdag, neerslag vooral in de westelijke AlpenWinter wordt getemperd

Deze depressie zorgt echter niet alleen voor sneeuwval. Door het instromen van de hele koude lucht in de hoogte krijgt het blokkadehoog op de Atlantische Oceaan geen steun meer en wordt aan de zuidkant geleidelijk afgebroken. Tevens wordt aan de westkant boven het noordoosten van Canada door verminderde advectie van warme lucht het hoog gedwongen om zich verder naar het noordwesten te verplaatsen. Daarmee komt er vanaf het volgende weekend een einde aan het geblokkeerde drukpatroonboven de Atlantische Oceaan en evolueren we naar een westelijke hoogtestroming. Omdat de straalstroom echter nog steeds zeer zuidelijk verloopt blijft het winters. Wel gaan de scherpe kantjes van de vorst eraf en nemen de sneeuwkansen voor de Alpen toe. Of op de nog langere termijn de zachte lucht verder terrein kan winnen (de bekende kerstdepressie) of dat de blokkade met winters weer zich opnieuw boven Europa kan gaan verstevigen is nog ongewis.

Ten slotte nog een blik op het kaartje met neerslag voor de komend 4 dagen, de sneeuwval van vrijdag is hierop nog niet verwerkt !


Tot zover

Meer weer op mijn - > Weersite

Ciao voor nu Johann
Geen opmerkingen: