zondag 15 mei 2011

Tijdelijke dip met sneeuw tot 1200 meter

Termen zondagochtend 11h30,

Tijdelijke (winterse) dip
Het zomerse weer van de afgelopen dagen (of beter gezegd weken) werd gisteren in de loop van de dag abrupt beëindigd door een koufront welke in de loop van de dag en afgelopen nacht de Alpen van noordwest naar zuidoost passeerde. Gisterochtend en middag kon het kwik in de warme lucht en met zon nog lokaal 20 tot 25 °C oplopen. Al gauw nam op nadering van het front de bewolking toe en viel er vooral in de Nordstau van de Alpen neerslag. Lokaal werd er tot vanmorgen vroeg 30 tot 40 mm afgetapt. de meeste neerslag viel de afgelopen in het gebied van de Gr St Bernhard (40mm) De sneeuwvalgrens daalde tot 1500 a 1200 meter en zo hadden vooral de noordelijke Alpen te maken met een "Wintereinbruch".

Sneeuw vanmorgen in Radons, Graubünden (1870m)


en in het noord Italiaanse Sexten (1500m)

Inneralpin en ten zuiden van de Alpenhoofdkam bleef het door een naar noordwest gedraaide hoogtestroming meest droog en met Nordföhn is het vooral ten zuiden van de Alpen prima vertoeven. Het is wel een stuk frisser dan voorheen (10 tot 15 °C kouder) en vooral in de bergen is het koud. De stevig doorstaande wind maakt het daarbij voor het gevoel een stuk kouder.

Geleidelijk weer oplopende temperaturen
De komende dagen lopen de temperaturen geleidelijk weer op naar zomerse waarden en neerslag wordt afgezien van een lokale buii in de middag, niet verwcht. Ook op de langere termijn overheerst hogedruk en blijft het warm


ECMWF ensembles T850 hPa (temperaturen op 1500 meter hoogte) prikpunt OberwallisMeer weer op mijn ; Weersite


Ciao Johann

1 opmerking:

Anoniem zei

Hee Johan,

Hoe is het? Bij jouw geen sneeuw zo te zien? Komt dat vaker voor, nog 1/2 Mei zo'n pak sneeuw?

Nou ja Groetjes Antoin (onweer online)