Aktuele weer Termen (1020m)

Aktuele weer Termen (1020m)
Aktueel Termen (1020m)

donderdag 28 februari 2013

Zon gaat overuren maken

Algemene weersituatie
De Alpen liggen tussen een hoog met centrum boven de Britse Eilanden en een depressie boven het Iberische Schiereiland. Met een oostelijke stroming wordt steeds drogere en minder koude lucht aangevoerd
 
Waarschuwing:
Lawinegevaar code geel - oranje (niveau 2-3)
 
Weerpraatje
Ondanks de vrij hoge barometerstanden (1020-1025hPA) was het gisteren niet overal zonnig. Grootste obstakel voor de zon was de Hochnebel en lage bewolking die ondersteund door de "Bise stroming werd gevoed.. De bovengrens van de Hochnebel lag meest tussen de 1500 en 2500 meter. In de oostelijke Alpen waar de Hochebel het dikst was viel hier en daar ook nog wat licht regen of sneeuw. Ook in de zuidelijke Franse en Zwitserse  Alpen alsmede de westelijke Italiaanse Alpenboog was de bewolking dikker en viel wat regen en sneeuw. Deze werd veroorzaakt doordat met de oost tot zuidoostelijke stroming vochtigere lucht vanuit de omgeving van de Adriatische Zee werd aangevoerd. Verder vooral toch ook veel zon afgewisseld door enkele wolken of wolkenvelden. De temperaturen lagen weer wat hoger dan de voorgaande dagen en aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam werd hier en daar de 8 tot 10 graden bereikt en kon men alvast een klein vleugje voorjaar opsnuiven.


Perfecte weer en ski condities gisteren al in Fiss zo werd ons via de APP gemeld

Vandaag gaat op steeds meer plaatsen de zon schijnen en ook de Hochnebel zal minder uitgesproken zijn en voornamelijk nog boven het Alpenvoorland en laagland hangen. Ook in de meeste Alpendalen zal, net als in de bergen, de zon vanaf de vroege ochtend schijnen. Meer bewolking met lokaal nog wat regen of sneeuw bevindt zich `s morgens nog in de zuidelijke Alpen met voorkeur voor de Alpes Martimes-Mont Blanc en Tessin en naar het oosten toe in Adamello groep (Italië, Trentino). In de middag dan ook hier geleidelijk overgang naar droog weer en toenemend zonnige perioden.


Actuele radarbeeld: mooi te zien hoe de Alpen boven de lage bewolking en mist
uitsteken. Ook elders zal de bewolking meer en meer gaan oplossen

De temperaturen komen opnieuw weer een tikkeltje hoger uit dan gisteren. Op 2000 meter ligt het kwik tussen de 0 en -4 graden, op 3000 meter tussen de -8 a -10 en op de hoogste toppen in de westelijke Alpen rond de -17 graden. Het nulgradenniveau ligt rond de1500 meter en stijgt in de oostelijke Alpen naar circa 2000 meter.
 
Weekend Kaiserwetter
De vooruitzichten voor vrijdag en het weekend zijn ten opzichte van gisteren niet of nauwelijks veranderd.Onder invloed van hogedrukgebied "Fenne" wordt het uitgesproken zonnig en zacht Spätwinterwetter met een nulgradenniveau rond de 2000 meter. Zaterdag trekt dan aan de oostflank van het hoog een portie arctische lucht via west Rusland naar het zuiden en deze koude lucht zal met name op zaterdag ook over de oostelijke Alpen schampen. Vooral in de het oosten van Oostenrijk gaan de temperaturen dan tijdelijk gevoelig naar beneden en ook in bergen zal de koudere lucht merkbaar zijn. Neerslag wordt er overigens niet tot nauwelijks verwacht en de koudere polaire lucht verraadt zich eigenlijk alleen door tijdelijk wat meer bewolking en Hochnebel die in een gebied vanaf de Bodensee tot over het Wienerwald doortrekt, mogelijk dat hier ook een spat regen of vlok sneeuw  kan vallen.


Dat wordt genieten de komende dagen, niet alleen op de pistes (Restaurant Klenenhorn
Rosswald, Oberwallis)
 
Lenteachtig
Begin volgende week verplaats het Britse hogedrukgebied zich dan vrij snel via Polen naar de oostelijk Balkan. Woensdag wordt het met  zijn kern ergens in de omgeving van Roemenië verwacht. Hiermee zal ook de uitbraak van de koudere lucht naar het zuiden verder naar het oosten toe verlopen. Tussen het hoog boven de oostelijke Balkan en lagedruk boven de Atlantische Oceaan krijgen west en centraal Europa te maken met een in kracht toenemende zuid tot zuidwestelijke hoogtestroming. Met zuidelijke winden wordt dan toenemend zeer zachte van origine subtropische lucht aangevoerd. Ondersteund door de zon en met een opkomende Südföhn kunnen de temperaturen in de inner-alpine gebieden en met name aan de Alpennoordkant voorjaarsachtige waarden gaan halen. In de dalen en het Alpenvoorland zijn maxima van 10 tot 15 graden haalbaar. Op 1500 meter hoogte pendelt het kwik tussen de 3 en 6 graden en het nulgradenniveau komt ergens tussen de 2000 en 2300 meter te liggen.

De hoge luchttemperaturen in combinatie met de steeds sterker wordende zon en later een opkomende Südföhn zullen vooral beneden de 1800 a 1600 meter een aanslag gaan plegen op het nog aanwezige imposante sneeuwdek. Beneden de 1400 a 1200 meter zal het sneeuwdek, en dat geldt vooral voor de zuidelijke hellingen, op steeds meer plaatsen breken en plaats gaan maken voor meer en meer groen dan wel  bruine kleuren. Voor wat betreft de wat hoger gelegen skigebieden behoeft men zich geen zorgen te maken, sneeuw genoeg en hooguit dat die in de loop van de dag, ook weer met voorkeur voor de zuidelijke hellingen, wat zwaarder (papperig) gaat worden. Kwestie van wat vroeger opstaan !


Ondanks de oplopende temperaturen de komende dagen optimale omstandigen en
"Sonne pur"  in het gehele Alpengebied (foto Belalp, Oberwallis)

Kijken we nog even naar de wat langere termijn tot zondag 10 maart dan zien we dat de zuidwestelijke hoogtestroming zal aanhouden. Omdat de druk van de depressies vanaf de Atlantische Oceaan  richting de Alpen nog wat verder toeneemt krijgen we vanaf het midden van de week te maken met een opkomende Südstau. Vochtigere lucht zal dan vanuit het zuiden meer en meer gaan stuwen tegen de zuidelijke Alpenhoofdkam met als gevolg steeds meer bewolking en opkomende neerslag (hogerop sneeuw). Südstau betekent tegelijkertijd ook Südföhn en dat gaan ze merken aan de noordkant van de Alpenhoofdkam. Hier is en blijft het zonnig en vooral in de klassieke föhndalen wordt het zeer zacht. In hoeverre later in de week de storingen vanaf de Atlantische Oceaan verder Europa binnen zullen gaan dringen en (of) een einde van het zachte en zonnige winterweer zullen gaan maken is nog erg onzeker. Zeker is dat we de komende dagen   kunnen gaan genieten van veel zon en aangename temperaturen.

Inmiddels breekt hier de zon ook steeds beter door en met 4.8°C schiet ook de temperatuur nu flink omhoog. Fijne dag en tot morgen maar weer, zelfde plaats, zelfde tijd.

@Alpenweer Twitter


©Johann Geers -  @Sneeuwhoogte.nl












1 opmerking:

Anoniem zei

Hoe zijn de voorspellingen voor sauerland?