zondag 9 februari 2014

Meeste sneeuw vandaag voor de oostelijke Alpen

Vandaag zijn de rollen eens omgedraaid en valt de sneeuw vooral in de meer oostelijk gelegen wintersportgebieden. Onder invloed van Atlantische depressies blijft het weerbeeld voorlopig aanhoudend wisselvallig in de Alpen, waarbij er in de loop van maandag weer veel sneeuw voor de zuidelijke Alpen wordt verwacht

Sneeuw voor de oostelijke Alpen

Ook vandaag houden de Alpen het weer niet droog, waarbij voor de verandering de meeste sneeuw eens een keer in de oostelijke Alpen zal gaan vallen. Op maandag gaan we dan weer terug naar het vertrouwde patroon van de meeste sneeuw voor de zuidelijke Alpen, waarbij ook de de Südföhn weer flink van de partij zal zijn. Daarna zien we aan de achterzijde van een wegtrekkende storing zelfs lichte Nordföhn verschijnselen in de föhndiagram verschijnen.


Stralend Fiss in het Oostenrijkse Tirol gisteren via de @App


Een snowboarder trotseert de sneeuwbuien nabij les Deux Alpes via@App

Nagenoeg droog in het westen met sneeuw voor de Alpenoostzijde
De eentonige luchtdrukverdeling met hogedrukgebieden nabij de Azoren en het noordwesten van Rusland blijft bepalend voor het weerbeeld in midden Europa. Het zogenaamde sturende complex lagedrukgebied in het zeegebied tussen IJsland en Schotland blijft vooral actief in deze regio, waarbij af en toe een zich afsplitsende storing er tussenuit glipt. Dit zien we dus vandaag ook terug, waarbij een vlak lagedrukgebied net ten zuiden van de Alpen richting het midden van Italië koerst. Het bijbehorende front zorg vandaag in eerste instantie voor wat sneeuwval aan de oostelijke zuidzijde, waarbij er vooral in de ochtend ook in Tirol, Salzbürgerland en de Steiermark wat sneeuw kan gaan vallen. De verwachte hoeveelheden lopen uiteen van 5 tot 15cm ten noorden van de oostelijke Alpenhoofdkam tot 20 à 40cm voor de Oostelijke Dolomieten, Venzianer Alpen de het zuiden van Karinthië. In de middag gaat de bewolking vanuit de het westen in deze omgeving wat breken zodat vooral in de Vorarlberg en het westen van Tirol de zon er nog even bij kan komen. Aan de oostelijke zuidzijde houdt de sneeuwval tot in de avond vooralsnog aan. In de westelijke Alpen kunnen er vooral aan de noordzijde enkele lichte sneeuwbuitjes tot ontwikkeling gaan komen, waarbij de frontale bewolking vooral in de zuidelijke Franse Alpen later weer verder gaat toenemen. Deze bewolking toename luidt dan weer een weersverslechtering in, die voor maandag op het Alpenprogramma staat!


Italiaans lagedrukgebied verantwoordelijk voor sneeuw in de oostelijke Alpen


Actueel radarbeeld 08.00 uur met mooie sneeuwecho's voor Oostenrijk!

Vanuit het zuidwesten meer sneeuw onderweg
Voor het weer op maandag moeten wij onze blik zuidwestwaarts richten, waarbij een actief lagedrukgebied in hoog tempo via de Golf van Biskaje dwars over de Alpen verder noordoostwaarts koerst. In het voorveld van deze depressie gaat de zuidwestelijke wind weer flink aantrekken, en steekt er nabij de Alpenhoofdkam een vrij zware Südföhn storm op. In de ochtend gaat het vanuit les Alpes Maritimes en de Dauphiné sneeuwen, en deze sneeuwval breidt zich vrij snel over de gehele zuidwestelijke Alpenboog uit. Het ECMWF model verwacht hoeveelheden van tussen de 20 en zelfs 50cm verse sneeuw voor de meer gunstig gelegen stauhellingen, waarbij de sneeuwval ook de neiging heeft om iets te gaan "overpakken" waardoor de noordelijke Alpen ook nog enkele cm'ers mee kunnen gaan nemen.


Maandag nog een keer zware Südföhn, en daarna lichte
Nordföhn verschijnselen


Lichte Nordföhn
Het heeft een tijdje geduurd, maar eindelijk kunnen we de Nordföhn eens in ons weerbericht gaan opnemen al is het dat in bescheiden vorm. Op dinsdag trekt het lagedrukgebied opvullend, en verder in betekens afnemend noordoostwaarts weg. Aan de achterzijde van deze storing draait de wind tijdelijk om naar meer noord tot noordoostelijke richtingen, waardoor er vooral aan de Alpennoordzijde nog wat sneeuwbuien tot ontwikkeling kunnen gaan komen. Nu is het aan de zuidzijde voor de verandering eens föhnig, waardoor hier de zon flink zal kunnen gaan doorbreken. Een opbouwende rug van hoge luchtdruk bouwt later vanuit het westen op, waardoor de wind er steeds meer uitgaat en de temperaturen s'nachts flink onderuit kunnen gaan.


Schitterend plaatje van de Stubaier Gletscher gisteren via de @App
 
Tijdelijke weersverbetering
Het tussenhoog dat dinsdag vanuit het westen tijdelijk zijn invloedssfeer over de rest van de Alpen zal gaan uitbreiden zorgt voor aanzienlijk rustiger wintersportweer. Eindelijk eens wat rust in de "tent", waarbij vooral de wind niet meer zo hinderlijk aanwezig zal zijn en er lekker genoten kan worden van de heerlijke omstandigheden. Aan het eind van de week krijgen storingen weer vat op het Alpenweer, waardoor de wisselvalligheid weer onvermijdelijk gaat toenemen. Als we nog iets verder kijken zien we toch iets veranderen. Het ECMWF model komt met een opbouwend hogedrukgebied op de proppen, dat volgens zijn laatste prognose ergens vlak ten westen van de Alpen positie lijkt te gaan kiezen. Afhankelijk van de uiteindelijke positieplaats kan hierdoor op termijn een noordelijke stroming tot stand gaan komen, met wellicht zelfs nordstau kansen. Of het zover zal gaan komen is in dit vroege stadium natuurlijk nog niet te zeggen, maar wel iets wat we komende dagen in de gaten moeten gaan houden!

Ook weer een vers laagje sneeuw voor het Zwitserse Ulrichen (1340m)

Het weerbericht vandaag verzorgd door Michael van de Poel

>> Twitter Michael 

ps: wilt  u automatisch de dagelijkse weerberichten ontvangen kies dan de optie "Volgen -meld u aan" rechts in de balk  

Waarschuwing
Het lawinegevaar is in grote delen van de Alpen "precair", code geel (2-matig) en code oranje (3 - wezenlijk) zijn van kracht. Door de sneeuwval van de afgelopen dagen aan de Alpenzuidkant lokaal ook niveau rood ( 4 -groot)

Johann Geers,
Termen (Oberwallis, Zwitserland)


1 opmerking:

Stijn zei

Hoi Hoi , ik heb een vraagje .
We gaan volgend weekend(15feb) voor een weekje weg , ik zou morgen of dinsdag ten laatste nog willen beslissen waar naar toe , we zijn op zoek naar wat verse sneeuw , het wordt precies vrij moeilijk maar heb je toch enig advies waar het niet helemaal gaat opwarmen en eventueel nog een wat vlokken te vinden zijn ?
Thanks Stijn .